Molekul šećera koji se nalazi u majčinom mleku podstiče razvoj mozga bebe

Molekul šećera koji se nalazi u majčinom mleku podstiče razvoj mozga bebe

Majčino mleko nije samo hrana. Takođe je bogat mikronutrijentima koji su kritični za zdrav razvoj mozga kod novorođenčadi.

Sada su istraživači identifikovali komponentu majčinog mleka koja promoviše kako neuroni formiraju veze u mozgu novorođenčadi. Mio-inozitol je mali ciklični molekul šećera u majčinom mleku koji se takođe nalazi u tipičnoj ishrani odraslih, uključujući voće i žitarice. Studija naglašava moćnu ulogu koju ono što jedemo igra u funkciji mozga. Objavljeno je u PNAS-u 11. jula.

„Efekti mikronutrijenata na mozak su zaista nedovoljno cenjeni“, kaže dr Tomas Biderer, vanredni profesor neurologije i glavni istraživač. „Kao neuronaučnika, naši nalazi su za mene bili zapanjujući.

Prethodne studije su pokazale da je majčino mleko korisno za kognitivni razvoj odojčadi, ali istraživači nisu imali dovoljno razumevanja zašto. Neki su predložili da majčino mleko sadrži određene neidentifikovane komponente koje pružaju ove prednosti. „Majčino mleko je bogato bioaktivnim jedinjenjima koja tek počinjemo da razumemo“, kaže Biderer. „Mozak beba koristi ta jedinjenja da podrži svoje razvojne procese.“

Polazna tačka ove studije bila je vođstvo koje su dali partneri Biederer laboratorije u Mead Johnson Nutrition/Reckitt koji su uradili detaljnu analizu uzoraka mleka koje su majke donirale na lokacijama u Sinsinatiju, Meksiko Sitiju i Šangaju tokom laktacije. Istraživači su želeli da proučavaju uzorke sa tri geografski različite lokacije jer su pretpostavili da mikronutrijenti prisutni u svim uzorcima – nezavisno od ishrane, rase i lokacije – mogu biti od biološkog značaja. Posebno su ih zanimale komponente koje su se menjale tokom laktacije na isti način.

Tim je primetio da je mio-inozitol prisutan u svim uzorcima majčinog mleka u visokim koncentracijama u ranoj fazi, i da se postepeno smanjivao tokom laktacije. Važno je da je takođe imao identičan vremenski profil na sva tri sajta. „Molekul je veoma robusno kontrolisan od strane majke“, kaže Biderer.

Zaintrigirani, ispitali su efekte mio-inozitola na mozak u razvoju koristeći različite modele, uključujući kultivisane ljudske neurone i kultivisano moždano tkivo. Otkrili su da je molekul šećera povećao obilje sinapsi u neuronima i poboljšao neuronsku povezanost.

„Naša studija pokazuje da je majčino mleko izuzetno vredno u tome kako majke mogu da podrže formiranje veza u mozgu bebe“, kaže Biderer. „To zaista pokazuje važnost vrednovanja složenosti majčinog mleka. To nije samo izvor kalorija, već izuzetno bogat, kompleksan biofluid, a majčino telo je zaista podešeno da menja sastav majčinog mleka kako bi odgovarao onome što je novorođenčetu potrebno u različitim fazama razvoja“.

Ovi rezultati mogu voditi preporuke o ishrani za pedijatrijsku ishranu. Nalazi takođe naglašavaju važnost postojanja politika koje podržavaju majke koje doje, kaže Biderer, jer će ove politike „pomoći u korist društva u celini“.

Sadašnja studija se fokusira na stvaranje veza u mozgu, što je obeležje prvih meseci nakon rođenja. Nakon što se ove veze uspostave, mozak radi na poboljšanju i optimizaciji ovih veza. U budućim studijama, Biderer bi želeo da istraži kako majčino mleko podržava bebe tokom ove kasnije faze razvoja.

„Prefinjenost je kritičan proces za stvaranje pravih obrazaca u mozgu“, kaže Biderer. „Proučavanje ove faze biće jednako važno, ako ne i važnije od proučavanja početnog formiranja veza.“