Apple traži od Vrhovnog suda SAD da poništi nalog App Store-a u slučaju Epic Games

Apple traži od Vrhovnog suda SAD da poništi nalog App Store-a u slučaju Epic Games

Apple saopštio je u ponedeljak da će zatražiti od Vrhovnog suda SAD da sasluša osporavanje naloga sudije u antimonopolskom slučaju koji je pokrenuo proizvođač „Fortnite” Epic Games koji bi mogao da primora proizvođača iPhone-a da promeni praksu plaćanja u svojoj prodavnici aplikacija, piše Rojters.

Apple je u sudskom podnesku saopštio da će tražiti od sudija da preuzmu žalbu na odluku u petak 9. okružnog apelacionog suda u San Francisku koji je zadržao većinu naloga koje je 2021. godine izdala američki okružni sudija Ivon Gonzalez Rogers.

U nalogu sudije navodi se da Apple ne može da zabrani programerima da obezbeđuju veze i dugmad do opcija plaćanja u svojim aplikacijama koje odvode potrošače van App Store-a – korak koji bi mogao da smanji provizije od prodaje plaćene Apple-u.

Epic je tužio Apple 2020. godine, osporavajući naknadu koju Apple nameće za plaćanja u aplikaciji. Epic je tražio sudsku zabranu da zaustavi Appleovu praksu, a ne novčanu odštetu. Rogers je presudio protiv većine Epicovih tvrdnji, iako je izdao nalog koji Apple osporava.

U žalbama 9. okrugu, Epic je osporio ključne delove sudijske presude koji su favorizovali Apple, dok je Apple osporio nalog koji se odnosi na App Store. U petak je 9. okrug odbio peticije Apple-a i Epic-a u kojima se sud poziva da preispita svoju odluku u aprilu.

Epic Games takođe može zatražiti od Vrhovnog suda da sasluša njegovu žalbu.

Epic je u svojoj žalbi 9. okrugu pokušao da oživi svoje antimonopolske tužbe protiv Apple-a zbog restriktivne distribucije aplikacija i usluga plaćanja.

Apple-ovi advokati u podnesku od ponedeljka rekli su da je 9. okrug otišao predaleko u izdavanju zabrane Epl u celoj zemlji navodeći da je prekršio zakon o nelojalnoj konkurenciji države Kalifornije.

Apple je saopštio da će u svojoj peticiji Vrhovnom sudu pokrenuti „dalekosežna i važna“ pitanja o moći sudija da izdaju široke zabrane.

Predmet je Epic Games Inc protiv Apple Inc, 9. okružni apelacioni sud SAD, br. 21-16506.