Premijer Luksemburga: Sada su pregovori Zelenskog i Putina „jedino razumno rešenje“

Premijer Luksemburga: Sada su pregovori Zelenskog i Putina „jedino razumno rešenje“

Luksemburški premijer Gzavije Betel založio se za direktne pregovore ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i ruskog predsednika Vladimira Putina.“.

„Verujem da bi sada jedino razumno rešenje bilo da Putin i Zelenski zaista razgovaraju jedni sa drugima“, rekao je premijer Luksemburga.

On je napomenuo da je pre više od godinu dana ponudio održavanje takvih pregovora obojici lidera. Ukrajinski lider je tada podržao takav predlog, ali predsednik Ruske Federacije nije. Iako, prema Betelu, predlog ostaje na snazi, „mi više nismo u situaciji u kojoj smo bili ranije“.

„Nažalost, predsednik Putin nije bio spreman da pronađe konstruktivno rešenje. Jednostavno sam mu rekao da je sam sebe saterao u ćošak i da mu je sve teže izaći“, podsetio je luksemburški premijer i dodao da je ruski predsednik „nije pokazao da je i kao političar spreman da prizna grešku i okonča rat“.

Premijer Luksemburga je ranije pozvao predsednika SAD da sa kineskim liderom razgovara o mirovnom planu za Ukrajinu i Rusiju, izrazivši nadu da će tu ideju podržati većina država EU.

Istovremeno, ministar odbrane Luksemburga Fransoa Bauš rekao je prošle godine da veruje u pobedu Ukrajine nad ruskim agresorom.

Podsetimo, u septembru 2022. godine ukrajinske vlasti su izjavile da su pregovori sa Vladimirom Putinom nemogući nakon njegove odluke da pripoji četiri regiona Ukrajine, suprotno svim normama međunarodnog prava.