Šojgu: U pitanju je „geopolitička budućnost“ Rusije

Šojgu: U pitanju je „geopolitička budućnost“ Rusije

Zapad svim silama pokušava da slomi Rusiju i sama budućnost zemlje je u pitanju, rekao je ministar odbrane Sergej Šojgu na skupu diplomaca ruskih vojnih akademija u Kremlju u sredu.

„Diplomirali ste u ključnom trenutku za zemlju, kada je sudbina naše otadžbine visi o koncu i kada je njena geopolitička budućnost u pitanju“, rekao je Šojgu obraćajući se najboljima od najboljih u svojoj klasi.

„Kolektivni Zapad je pokrenuo stvarni rat protiv Rusije, ponovo pokušavajući da je slomi svom snagom. Oni uvode beskrajne sankcije, izazivaju nemire i vojne sukobe u susednim zemljama i pružaju ogromnu vojnu pomoć kijevskom režimu“, dodao je ruski ministar odbrane.

Šojgu je takođe rekao novopečenim mlađim poručnicima da će im biti potreban „najveći profesionalizam, maksimalna posvećenost i sposobnost brzog donošenja odluka koje nisu udžbenički i preuzimanja odgovornosti“, kada budu stupili u službu na terenu.

Ruski predsednik Vladimir Putin, koji je govorio pre Šojgua, rekao je kadetima koji su diplomirali da je jačanje vojske jedan od glavnih prioriteta Kremlja, da se rukovode „neprocenjivim iskustvom“ koje pruža tekući rat u Ukrajini.

Pored najsavremenijih raketnih sistema, ruska vojska će dobiti više taktičkog naoružanja koje se dokazalo u borbi, uključujući dovoljno dronova za delovanje na nivou voda, rekao je predsednik.

Ceremonija u Kremlju održana je u pozadini teških borbi na Zaporoškom frontu, pri čemu je Ukrajina pokušala „kontraofanzivu“ koristeći tenkove, oklopna vozila i artiljeriju koje je isporučio Zapad. Kijevske snage su postigle mali ili nikakav napredak u dve nedelje borbi, dok su uz velike gubitke, a prema procenama eksperata, mogle bi ostati bez snage do jula.

Lekcije o ratu u Ukrajini već se predaju na ruskim vojnim akademijama, kaže Šojgu. Ukupno 37 škola Ministarstva odbrane i 34 vojnoobrazovna programa na civilnim univerzitetima ove godine diplomiraju oficire.