Intel će uložiti 25 milijardi dolara u novu izraelsku fabriku

Intel će uložiti 25 milijardi dolara u novu izraelsku fabriku

Američki gigant čipova Intel potrošiće 25 milijardi dolara na novu fabriku u Izraelu, rekli su zvaničnici u nedelju, a premijer Benjamin Netanjahu to je nazvao najvećom stranom investicijom u zemlji.

Prema „načelnom sporazumu“ poluprovodnička firma će izgraditi objekat u južnom gradu Kirijat Gat koji će biti otvoren do 2027. i raditi najmanje do 2035. godine, saopštilo je izraelsko ministarstvo finansija.

Kao deo sporazuma, Intelovi porezi Izraelu bi porasli sa pet na 7,5 odsto, navodi se u saopštenju ministarstva finansija.

Intel bi zauzvrat dobio grant od 12,8 odsto svojih izdataka, saopštilo je ministarstvo, u skladu sa izraelskim zakonom o podsticanju kapitalnih investicija.

Netanjahu je rekao da će nova fabrika predstavljati „najveću investiciju u Izraelu“.

„Ovo je sjajan dokaz poverenja u ekonomiju Izraela i pokazuje snagu slobodne ekonomije koju smo ovde izgradili i tehnološke ekonomije koja se ovde razvija“, rekao je izraelski lider.

Dve strane će započeti finalizaciju sporazuma u ​​procesu za koji se očekuje da će trajati nekoliko nedelja, navodi ministarstvo.

Portparol Intela u Izraelu nije imao trenutni komentar.

Intel posluje u Izraelu od 1970-ih sa razvojnim centrima i proizvodnom lokacijom koja zapošljava oko 12.000 ljudi od globalne radne snage kompanije od 130.000, saopštilo je ministarstvo finansija.

Intel je 2017. godine kupio Mobileie sa sedištem u Izraelu, koji proizvodi tehnologiju za automatizovane sisteme vožnje u vozilima, za nešto više od 15 milijardi dolara.