Ne može se isključiti ruski napad, kaže se u izveštaju švedskog parlamenta

Ne može se isključiti ruski napad, kaže se u izveštaju švedskog parlamenta

U izveštaju odbora za odbranu švedskog parlamenta navodi se da se ne može isključiti ruski vojni napad na Švedsku, saopštio je u nedelju švedski javni servis SVT, pozivajući se na izvore.

Švedska se bori da ojača svoju odbranu i prijavila se za pridruživanje NATO-u prošle godine nakon ruske invazije na Ukrajinu. Švedska je pozvana da se prijavi, ali Turska i Mađarska tek treba da ratifikuju aplikaciju.

U parlamentarnom izveštaju, koji bi trebalo da bude objavljen u ponedeljak, navodi se da, iako su ruske kopnene snage vezane u Ukrajini, ne mogu biti isključene druge vrste vojnih napada na Švedsku, rekao je SVT pozivajući se na izvore koji su radili na izveštaju.

„Rusija je takođe dodatno snizila svoj prag za upotrebu vojne sile i pokazuje visok politički i vojni apetit za rizik. Sposobnost Rusije da izvede operacije sa vazdušnim snagama, pomorskim snagama, oružjem dugog dometa ili nuklearnim oružjem protiv Švedske ostaje netaknuta“, rekao je SVT pozivajući se na izveštaj.

Predsednik skupštinskog odbora za odbranu nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

SVT je rekao da je u izveštaju navedena nova doktrina odbrane Švedske, zasnovana na članstvu u NATO-u, a ne na prethodnoj doktrini koja se oslanjala na saradnju sa drugim nordijskim državama i EU.

Kao i većina zapadnih država, Švedska je smanjila svoju odbranu nakon završetka Hladnog rata, ali je povećala troškove odbrane i trebalo bi da dostigne prag NATO-a od 2% BDP-a 2026. godine.