Defibrilatori se koriste u samo 10% vanbolničkih srčanih zastoja

Defibrilatori se koriste u samo 10% vanbolničkih srčanih zastoja

Defibrilatori se koriste u samo jednom od 10 srčanih zastoja gde su dostupni uređaji za spasavanje života, prema novom istraživanju predstavljenom na konferenciji Britanskog kardiovaskularnog društva u Mančesteru.

Istraživanje je zasnovano na podacima iz Službe hitne pomoći istočne Engleske i The Circuit, nacionalne mreže defibrilatora koju je razvila Britanska fondacija za srce (BHF). Circuit mapira lokaciju defibrilatora širom Velike Britanije, tako da službe hitne pomoći mogu usmjeriti prolaznike do najbližeg defibrilatora u slučaju srčanog zastoja.

Zatim su analizirali gustinu defibrilatora širom geografskih oblasti, broj srčanih zastoja, kao i učestalost korišćenja defibrilatora od aprila do septembra 2022.

Rezultati su otkrili da se 1.649 srčanih zastoja dogodilo na istoku Engleske u šestomesečnom periodu. Defibrilatori javnog pristupa bili su dostupni (unutar 500 m od srčanog zastoja) u 1.302 (79%) slučajeva, ali su korišćeni samo u 132 (10%) slučajeva.

Istraživači kažu da ovi nalazi naglašavaju potrebu za boljim obrazovanjem i svešću o defibrilatorima, kako bi se oni češće koristili.

Studija koju su sproveli istraživači iz Kardiotorakalnog centra u Eseksu (CTC), koji je deo NHS fondacije u srednjem i južnom Eseksu (MSEFT) i Univerziteta Anglija Raskin (ARU), takođe je otkrila da ima manje defibrilatora u siromašnijim oblastima, u poređenju sa većinom imućan.

Istraživači su preklapali podatke o gustini defibrilatora i srčanim zastojima sa podacima iz indeksa višestruke deprivacije iz 2019. Ovo je otkrilo da je Luton, najsiromašnija oblast na istoku Engleske, imala najnižu stopu defibrilatora u regionu, sa 16 defibrilatora na 100.000 ljudi, u poređenju sa prosekom za istočnu Englesku od 72 na 100.000 ljudi.

U Velikoj Britaniji svake godine ima više od 30.000 smrtnih slučajeva od vanbolničkih srčanih zastoja, a manje od jedne od 10 osoba trenutno preživi. Brza CPR i defibrilacija mogu više nego udvostručiti nečije šanse za preživljavanje.

Dr Thomas Keeble, konsultant kardiolog u Essek CTC-u koji je deo MSEFT-a, i vanredni profesor na Univerzitetu Anglia Ruskin rekao je,

„Naša studija ističe zapanjujuće mali broj javno dostupnih defibrilatora koji se koriste u slučaju srčanog zastoja na području istočne Engleske, što sugeriše da je potrebno još mnogo toga da se uradi na promovisanju svesti i edukacije o CPR i defibrilaciji. To je takođe zabrinjavajuće da vidimo mnogo manje defibrilatora u najugroženijim oblastima – takav nalaz bi trebalo da podstakne dalju diskusiju o doslednijem i efikasnijem postavljanju defibrilatora u zajednicama.“

Džudi O’Salivan, direktorka za inovacije u zdravstvenim programima u Britanskoj fondaciji za srce, rekla je: „Brz CPR i defibrilacija od strane posmatrača mogu biti razlika između života i smrti, tako da je zabrinjavajuće videti niske stope upotrebe defib. Poznato je mnogo razlozi za nisku upotrebu defibrilatora, uključujući nedostatak dovoljno prisutnih na mestu hitnog slučaja, poteškoće u pristupu defibrilatoru u vreme kada je potreban ili strah od njegovog korišćenja. Potrebno je učiniti više kako bi se ljudi podstakli da koristite ove uređaje za spasavanje života kada su dostupni.“

„Takođe znamo da postoje hiljade neregistrovanih defibrilatora, što znači da njihova lokacija nije poznata službama hitne pomoći. Pozivamo sve koji poseduju ili brinu o defibrilatoru da ga danas registruju na The Circuit—ovo bi moglo pomoći da se spase nečiji život.“

Dr Simon Valsh, medicinski direktor u East of England Ambulance Trust je rekao: „The East of England Ambulance Trust radi sa The Circuit na maksimiziranju broja održavanih defibrilatora javnog pristupa na našem kompjuterskom sistemu za otpremu, a od septembra 2022. dodali smo još 1.534 PAD-a u bazu podataka.

„Takođe smo proširili naše šeme za prvu pomoć u zajednici i osoblje koje reaguje sa ciljem da povećamo verovatnoću da će neko moći da locira najbliži PAD pacijentu sa srčanim zastojem. Nastavljamo da blisko sarađujemo sa Eseks kardiotorakalnim centrom i drugim partnerom organizacije na istoku Engleske da poboljšaju ishode srčanih zastoja u našim zajednicama.“