Boing zaustavlja isporuke 787 Dreamliner-a zbog greške u repnom delu aviona

Boing zaustavlja isporuke 787 Dreamliner-a zbog greške u repnom delu aviona

Boing je u utorak saopštio da su isporuke njegovog 787 Dreamliner-a ponovo zaustavljene zbog još jednog proizvodnog problema, najnovijeg u nizu zastoja koji su uticali na mlaznjak.

Kompanija je saopštila da proverava armature na delu repa koji se zove horizontalni stabilizator „da li se nalazi u neusaglašenom stanju“. Inspekcije i popravke će uticati na kratkoročne isporuke, ali neće promeniti prognozu kompanije o isporukama za celu godinu. Boing nije saopštio koliko je aviona pogođeno novim kvarom.

Boing je rekao da mana u repu nije bezbednosno pitanje i da avioni koji su već u floti avio-kompanija mogu da nastave da lete. Kompanija je saopštila da je obavestila Federalnu upravu za vazduhoplovstvo i avio-kompanije.

I 787 i 737 Mak su opterećeni proizvodnim nedostacima koji su sporadično zaustavljali isporuke i ostavljali aviokompanije bez aviona koje su očekivali da će imati za vrhunac letnje sezone.

U aprilu, Boeing je otkrio problem sa opremom na Max mlaznicama jer se trup spaja sa vertikalnim delom repa.

Mesec dana pre toga, obustavljene su isporuke 787 dok su federalni regulatori pregledali dokumentaciju o radu koji je urađen na novim avionima. Isporuke 787 su više puta zaustavljane u protekle tri godine zbog problema u proizvodnji.

Kašnjenja su naštetila Boingu jer kupci obično plaćaju veliki deo kupoprodajne cene prilikom isporuke.