UN pozivaju zaraćene strane Sudana da poštuju sedmodnevno primirje koje je počelo u ponedeljak uveče

UN pozivaju zaraćene strane Sudana da poštuju sedmodnevno primirje koje je počelo u ponedeljak uveče

Izaslanik Ujedinjenih nacija za Sudan pozvao je zaraćene generale zemlje da poštuju sedmodnevni prekid vatre koji je počeo u ponedeljak uveče, upozoravajući rastuću etničku dimenziju na rizik od borbi koje će zahvatiti Sudan u produženom sukobu, piše AP.

Volker Pertes je rekao Savetu bezbednosti UN da sukob, koji je počeo 15. aprila, nije pokazao znake usporavanja uprkos šest prethodnih deklaracija o prekidu vatre sa obe strane. Sva dosadašnja primirja su prekršena.

Prekid vatre u ponedeljak je sedmi koji je objavljen otkako je prošlog meseca izbio sukob između sudanske vojske, koju predvodi general Abdel Fatah Burhan, i snaga za brzu podršku, kojima je komandovao Mohamed Hamdan Dagalo.

Govoreći satima pre početka primirja, Pertes je pozvao obe strane da zaustave borbe kako bi očajnički potrebna humanitarna pomoć stigla do onih kojima je potrebna, a civili zatečeni u borbama bezbedno otišli.

Nasilje je bilo najžešće u Kartumu i zapadnom regionu Darfura, gde je RSF i dalje snažno naoružano prisustvo.

Prema konzervativnim procenama, Pertes je rekao da je više od 700 ljudi ubijeno, uključujući 190 dece, a 6.000 je ranjeno. Rekao je da je više od milion raseljeno, a da je mnogo više nestalo.

Pertes je takođe izrazio zabrinutost zbog zabrinjavajuće etničke dimenzije rata, najvidljivijeg u nemirnom regionu Darfura.

Početkom 2000-ih, afričke zajednice iz Darfura koje su se dugo žalile na diskriminaciju pobunile su se protiv vlade u Kartumu, koja je odgovorila vojnom kampanjom za koju je Međunarodni krivični sud kasnije rekao da predstavlja genocid. Arapske milicije koje podržava država, poznate kao Jandžavid, optužene su za rasprostranjena ubistva, silovanja i druga zverstva. Mnogi od njenih boraca su kasnije sastavljeni u Snage za brzu podršku.

Pertes je rekao da su u El Geneini u Zapadnom Darfuru sukobi između rivalskih snaga prerasli u etničko nasilje 24. aprila, sa plemenskim milicijama koje su se pridružile borbi i civilima koji su uzeli oružje da se zaštite. Prema njegovim rečima, navodno je ubijeno oko 450 civila.

„Kuće, pijace i bolnice su opljačkane i spaljene, prostorije UN opljačkane“, rekao je on.

Za razliku od prethodnih primirja, potpisani sporazum od ponedeljka – uz posredovanje SAD i Saudijske Arabije – biće praćen međustranačkim komitetom koji je osmišljen da prati sva potencijalna kršenja, rekle su dve posredničke zemlje. Komitet od 12 članova će se sastojati od tri predstavnika obe zaraćene strane, tri iz SAD i tri iz Saudijske Arabije.

Suliman Baldo, direktor istraživačkog centra Sudan Transparenci and Polici Tracker, očekuje da će se dve strane bolje pridržavati ovog jednonedeljnog prekida vatre.

„Mislim da je RSF-u potreban odmor jer je bio pod velikim pritiskom (Sudanske vojske) u Kartumu koji želi da izbaci jedinice RSF-a iz stambenih područja“, rekao je Baldo.

„(Sudanska vojska) može biti u iskušenju da nastavi svoju ofanzivu u Kartumu, ali će im postati jasno da će to imati još veće troškove u kolateralnim žrtvama među civilima“, dodao je on.

Pertes je sporazum, koji se može obnoviti, nazvao „dobrim razvojem događaja“, ali je upozorio da su „borbe i pokreti trupa nastavljeni čak i danas, uprkos obavezi obe strane da neće ostvarivati vojnu prednost pre nego što prekid vatre stupi na snagu“.

Pertes je optužio obe zaraćene strane da ne poštuju zakone rata napadajući kuće, prodavnice, bogomolje i vodovodne i električne instalacije.

Zdravstvene ustanove propadaju, više od dve trećine bolnica je zatvoreno, mnogi zdravstveni radnici su poginuli, sanitet je pri kraju, a zdravstvene ustanove se navodno koriste kao vojni položaji, rekao je on.

UN prate izveštaje o seksualnom nasilju nad ženama i devojčicama, uključujući silovanja u Kartumu i Darfuru, rekao je on.

„Izveštaji o masovnoj pljački sudanskih kuća i preduzeća, zastrašivanju, uznemiravanju i prisilnom nestanku stanovnika su duboko zabrinjavajući“, rekao je Pertes, dodajući da su opljačkane i prostorije, rezidencije i skladišta UN. On je rekao da su kriminalne aktivnosti pojačane oslobađanjem hiljada zatvorenika i širenjem malog oružja.