Sedmoro dece zadobilo teške povrede nakon što se kamion udario u školski autobus u Australiji

Sedmoro dece zadobilo teške povrede nakon što se kamion udario u školski autobus u Australiji

Sedmoro dece i dalje je hospitalizovano sa teškim povredama nakon što je kamion udario u školski autobus u kojem je bilo čak 45 učenika na periferiji Melburna na jugoistoku Australije, saopštile su u sredu vlasti, prenosi AP.

Kamion je udario u zadnji deo školskog autobusa i prevrnuo se u utorak popodne na raskrsnici u Ajnsberiju, polu-ruralnoj zajednici zapadno od Melburna, saopštila je policija. Povrede glave, amputacije ruke i sumnje na povrede kičme prijavio je službenik bolnice.

Ukupno 21 dete prvobitno je vozilom Hitne pomoći odvezeno sa lica mesta na medicinsku negu, a njih sedmoro je u sredu ostalo hospitalizovano.

Jedno od dece je na intenzivnoj nezi, rekla je izvršna direktorka Kraljevske dečije bolnice u Melburnu Bernadet Mekdonald, napominjući da su deca uzrasta od 5 do 11 godina.

„Deca su pretrpela višestruke i traumatične povrede uključujući delimične i potpune amputacije ruku, višestruke povrede od gnječenja, teške posekotine glave i tela, povrede glave, povrede od krhotina stakla, a tri pacijenta se pažljivo prate u pogledu povreda kičme. “, rekao je Mekdonald novinarima.

Takođe je rekla da bolnica pomaže nekim izuzetno traumatizovanim porodicama, dodajući da „izuzetno naporno radimo na pružanju podrške i nege koja će im biti potrebna ne samo sada, već i u narednim nedeljama i mesecima.

Mekdonald je rekla da je jedno dete izgubilo celu ruku, ali nije precizirala koliko je povređenih imalo delimične amputacije.

Oko šestoro dece privremeno je zarobljeno u uništenom autobusu, saopštila je vatrogasna uprava. Ekipe Hitne pomoći ušle su u autobus kroz svetlarnik na njegovom krovu, a razbijeno šoferšajbno je korišćeno kao glavni izlaz za slučaj opasnosti.

Bolničari su procenili ošamućene žrtve kojima nije bila potrebna hospitalizacija u travi oko mesta nesreće.

Vozač autobusa je sa lakšim povredama prevezen u bolnicu, ali nije primljen.

Policijski istražitelji su ispitivali vozača kamiona, koji je imao oštećenje prednje strane. Vozač kamiona nije povređen.

U trenutku nesreće, deca su se vraćala u obližnju osnovnu školu nakon takmičenja u atletici.