Kalifornija se obavezuje da će izgraditi kanal za ugrožene ribe

Kalifornija se obavezuje da će izgraditi kanal za ugrožene ribe

Zvaničnici Kalifornije su u utorak rekli da će potrošiti oko 60 miliona dolara na izgradnju kanala duž reke Juba kako bi losos i druge ugrožene vrste riba mogli da zaobiđu branu iz ere zlatne groznice koja traje više od jednog veka. je prekinuo njihovu migraciju duž hladnih voda potoka Sijera Nevade, prenosi AP.

Projekat je najnoviji primer državnih i saveznih zvaničnika koji pokušavaju da preokrenu štetu po životnu sredinu uzrokovanu vekovnom infrastrukturom duž glavnih reka i potoka u Kaliforniji. Te brane i kanali omogućili su državi da preraste u ekonomsku moć kakva je danas. Ali oni su devastirali prirodne ekosisteme koji su lososa – vrstu koja je nekada bila toliko obilna da je održavala populaciju Indijanaca – gurnula na ivicu izumiranja.

Prošle godine, savezni regulatori odobrili su najveći projekat obnove reke u istoriji SAD koji će ukloniti četiri brane duž reke Klamat blizu granice Oregona i Kalifornije. Državni i savezni zvaničnici planiraju da uklone druge brane koje ometaju migraciju riba, uključujući branu Matilija u okrugu Ventura i branu Rindge u ​​okrugu Los Anđeles.

Najava od utorka će uticati na branu Daguerre Point u blizini grada Merisvil u severnoj Kaliforniji. Savezna vlada je prvi put izgradila branu 1906. godine kao način da zaustavi naizgled beskonačan tok otpada koji je ostao od hidrauličkog rudarenja tokom vrhunca zlatne groznice sredinom 1800-ih.

Brana je uglavnom pod vodom, dozvoljavajući vodi da se prelije po vrhu dok zadržava planinu sedimenta. Ali takođe onemogućava tri vrste riba da migriraju uz reku da se mreste — losos činuk iz proleća, čelična pastrmka i zelena jesetra.

Nacionalna služba za morsko ribarstvo je 2012. godine izjavila da brana predstavlja pretnju za opstanak tih vrsta riba. Iznalaženje rešenja je bilo teško jer je brana bila zahvaćena kontroverzama skoro 50 godina o tome ko je odgovoran za njeno održavanje i upravljanje.

„U roku od nekoliko decenija, iskopavanje zlatne groznice stvorilo je uticaje koji su trajali preko 150 godina. Konačno preduzimamo mere da preokrenemo te uticaje“, rekao je Vili Vitlsi, generalni direktor agencije za vodu Iuba, u utorak tokom konferencije za novinare kojoj su prisustvovali guverner Gavin Njusom i drugi državni, lokalni i savezni zvaničnici.

Tri vrste riba rođene su u hladnim, slatkovodnim rekama ispunjenim otopljenim snegom iz Sijera Nevade. Jednom kada se izlegu i porastu dovoljno, migriraju kroz deltu reke u Tihi okean. Zatim se vraćaju u reke, plivajući uzvodno do mesta gde su rođeni da polože još jaja.

Brane sprečavaju ribu da stigne do svog mrestilišta. To je veliki razlog zašto je populacija naglo opala, zajedno sa sušama i skretanjima koja smanjuju protok vode u rekama dok istovremeno povećavaju temperaturu vode. Komercijalni ribolov lososa bio je zatvoren duž većeg dela zapadne obale ranije ove godine zbog male populacije ribe.

Aaron Zettler-Mann, privremeni izvršni direktor i direktor za nauku Lige građana reke Južne Jube, rekao je da je uzbuđen zbog ideje da velike količine ribe konačno mogu da zaobiđu branu. Ali on je rekao da to još uvek nije najbolje rešenje za ovu vrstu.

Rekao je da ribe prirodno plivaju uzvodno i da ne traže bočne kanale da zaobiđu brane. Osim toga, rekao je da reka ima mnogo šljunka u sebi koji će na kraju začepiti kanal, što otežava ribama da ga koriste bez redovnog održavanja.

Umesto toga, rekao je da bi najbolja opcija bila potpuno uklanjanje brane, na šta su, kako kaže, ukazivale najmanje dve studije savezne vlade u poslednjih 20 godina.

„Mislim da ako su ti ljudi stajali zajedno i rekli: ’Hej, želimo da izvučemo ovu branu’, verovatno su mogli da steknu političku volju da to ostvare“, rekao je on.

Vitlsi je rekao da brana još uvek ima svoje koristi, uključujući olakšavanje preusmeravanja vode iz reke Juba za obližnje farme.

Čak Bonam, direktor kalifornijskog odeljenja za ribu i divlje životinje, rekao je da će kanal oponašati prirodni tok reke pre nego što je pregrađena. Kada se otvori, rekao je da će ribama dati još 12 milja staništa.

Zvaničnici planiraju da postave nove pregrade kako bi sprečili da riba uđe u druge kanale koji šalju vodu za navodnjavanje poljoprivrede. I planiraju da proučavaju hvatanje lososa Chinook iz proleća iznad brane Nev Bulards Bar dalje na sever duž reke Juba.

„Ne treba ukloniti sve brane. Većina naše infrastrukture je neophodna i još uvek služi korisnoj svrsi“, rekao je Bonam. „Dakle, postanite kreativni.“

Projekat će koštati 60 miliona dolara, od čega će 30 miliona dolara doći od države, a ostatak od Agencije za vodu Iuba. Guverner Gevin Njusom rekao je da je zadržavanje sredstava u budžetu za njega prioritet uprkos tome što se država ove godine suočava sa budžetskim deficitom od skoro 32 milijarde dolara.

„Uprkos skromnom deficitu, držimo liniju na ovim projektima“, rekao je Nevsom u utorak. „Ovo je opipljivo. Možete videti plodove svojih poreskih dolara.”