DeSantis će poslati vojnike Nacionalne garde Floride u Teksas radi bezbednosti granica

DeSantis će poslati vojnike Nacionalne garde Floride u Teksas radi bezbednosti granica

Guverner Floride Ron DeSantis saopštio je u utorak da planira da pošalje više od 1.100 vojnika Nacionalne garde i pripadnika policije u Teksas da pomognu u bezbednosti granice između Sjedinjenih Država i Meksika, piše AP.

Republikanski guverner je rekao da šalje 800 vojnika, 200 službenika za sprovođenje zakona Floride, 101 državnog vojnika i 20 oficira za divlje životinje. Florida će takođe poslati pet aviona, 17 dronova, dva komandna vozila i 10 čamaca, navodi se u saopštenju. Državni i savezni zvaničnici zabrinuti su zbog mogućeg porasta broja graničnih prelaza nakon što su prošle nedelje okončana ograničenja za azil iz ere pandemije.

„Po mom nalogu, državne agencije, uključujući policiju i Nacionalnu gardu Floride, se raspoređuju u Teksas, sa imovinom uključujući osoblje, čamce i avione“, rekao je DeSantis u saopštenju.

DeSantis je ranije poslao podršku južnoj granici SAD u Teksasu i Arizoni 2021. nakon zahteva za pomoć od guvernera tih država.

DeSantis, za koga se očekuje da uskoro objavi svoju kandidaturu za predsedničku trku 2024. godine, učinio je imigraciju glavnim pitanjem tokom svog guvernera. Prošle nedelje, DeSantis je potpisao zakon o sveobuhvatnom zakonu o imigraciji koji podržava njegov program preseljenja migranata i ograničava socijalne usluge za imigrante koji nemaju stalni pravni status.