Studija otkriva zašto neki odrasli imaju probleme sa sluhom

Studija otkriva zašto neki odrasli imaju probleme sa sluhom

Nova studija koju su vodili naučnici sa Medicinskog fakulteta u Jejlu otkrila je zašto neke odrasle osobe — prema nekim procenama, najmanje 50% populacije nakon 75 godina starosti — razvijaju probleme sa sluhom.

Dok je urođeno oštećenje sluha – koje se obično javlja u detinjstvu – rezultat retkih mutacija, problemi sa sluhom kod odraslih su verovatno posledica kumulativnog efekta poligenskog rizika i faktora životne sredine.

Nedavne studije asocijacije na čitav genom otkrile su nekoliko gena rizika koji su umešani u probleme sa sluhom kod odraslih, međutim neki faktori još uvek nisu adekvatno istraženi u velikim genetskim studijama.

Na primer, postoje ograničene informacije o tome zašto su problemi sa sluhom kod starijih odraslih češći, ozbiljniji i sa ranijim početkom kod muškaraca nego kod žena. Neizvesno je kako se poligeni rizik vezan za sluh prenosi među ljudima različitog porekla.

Iako je poznato da faktori rizika iz životne sredine kao što su izloženost buci i pušenje duvana povećavaju rizik od problema sa sluhom, molekularni mehanizmi koji leže u osnovi ovih asocijacija su nejasni.

Studija, saradnja između istraživača sa Jejla, Univerziteta Harvard i Univerziteta Kalifornije u San Dijegu, uveliko proširuje razumevanje predispozicije osobe za probleme sa sluhom povezanim sa godinama.

Istraživači su uzorkovali skoro 750.000 odraslih i identifikovali 54 varijante rizika – uključujući 12 novih varijanti – koje bi mogle doprineti problemima sa sluhom. Takođe su istakli kako hormonska regulacija može igrati ulogu u razlikama između problema sa sluhom kod muškaraca i žena.

Analizirajući više grupa predaka, istraživači su pokazali da je poligenski rizik u problemima sa sluhom zajednički među ljudskim populacijama. Takođe su utvrdili da geni uključeni u razvoj mozga reaguju na seks, zagađenje bukom i pušenje duvana u odnosu na njihovu povezanost sa problemima sluha.

„Naši rezultati potvrđuju da su genetičke studije velikih razmera korisni instrumenti za razumevanje biologije i epidemiologije problema sa sluhom kod odraslih“, rekao je dr Renato Polimanti, vanredni profesor psihijatrije na Medicinskom fakultetu Jejla i viši autor studije. studija.

Sve u svemu, nalazi, objavljeni u Genome Medicine, doprinose identifikaciji mogućih molekularnih ciljeva za razvoj lekova i definišu nove strategije za identifikaciju starijih odraslih osoba u riziku od gubitka sluha.

Studija bi mogla dovesti do promena u tome kako se procenjuju i leče stariji odrasli sa problemima sluha. Gubitak sluha može narušiti komunikaciju, a to može dovesti do socijalne izolacije sa velikim zdravstvenim, psihosocijalnim i ekonomskim posledicama, smanjujući kvalitet života pogođenih.