SZO: Veštački zaslađivači nemaju koristi od gubitka težine, mogu povećati rizik po zdravlje

SZO: Veštački zaslađivači nemaju koristi od gubitka težine, mogu povećati rizik po zdravlje

Svetska zdravstvena organizacija je protiv upotrebe zaslađivača bez šećera (NSS) kao sredstva za kontrolu težine ili ograničavanje nezarazne bolesti.

„Preporuka je zasnovana na nalazima sistematskog pregleda dostupnih dokaza koji sugerišu da upotreba NSS-a ne donosi nikakvu dugoročnu korist u smanjenju telesne masti kod odraslih ili dece“, navodi se u saopštenju SZO u ponedeljak.

Taj pregled je takođe utvrdio da dugotrajna upotreba NSS može doprineti dijabetesu tipa 2, kardiovaskularnim bolestima i ozbiljnim bolestima kod odraslih.

„Zamena šećera sa NSS ne pomaže dugoročnoj kontroli težine“, rekao je direktor SZO za ishranu i bezbednost hrane Frančesko Branka u izjavi. „NSS nisu suštinski faktori ishrane i nemaju nutritivnu vrednost.“

Branca predlaže ljudima da u potpunosti smanje konzumaciju slatkiša, počevši od ranog uzrasta.

Aspartam, advantam, ciklamati, neotam, saharin, sukraloza i stevija su među aditivima kojima se bavi pregled SZO. Većina tih zamena je povezana sa imenima brendova kao što su Sweet’N Lov, Equal i Splenda. Sve ih je odobrila američka Uprava za hranu i lekove.

Šećerni alkoholi koji sadrže kalorije, kao što su polioli, ne smatraju se NSS.

SZO, agencija Ujedinjenih nacija sa sedištem u Švajcarskoj, pozvala je odrasle i decu da prave besplatne šećere — uključujući glukozu, fruktozu i stoni šećer — manje od 10% svog ukupnog energetskog unosa u 2015.

„Imamo čvrste dokaze da održavanje unosa slobodnih šećera na manje od 10% ukupnog energetskog unosa smanjuje rizik od prekomerne težine, gojaznosti i karijesa“, rekao je Branca nakon tog izveštaja.

Preporuka od ponedeljka da se smanji potrošnja NSS ne odnosi se na osobe sa dijabetesom, niti se odnosi na lekove. Nalazi SZO se ne odnose ni na proizvode za ličnu negu, uključujući pastu za zube i proizvode za negu kože. Pregled je obuhvatio više od 320 studija.

Međunarodna asocijacija zaslađivača predlaže da se „uslovni nalaz“ SZO shvati sa rezervom.

„U svetlu globalnih napora da se odgovori na teret nezaraznih bolesti (NCD), uključujući zubne bolesti koje su najraširenije NCD na globalnom nivou, i drugih društvenih izazova kao što je globalna kriza gojaznosti, ISA veruje da je to loša usluga za javno zdravlje da ne priznaje ulogu zaslađivača sa malo/bez kalorija u smanjenju unosa šećera i kalorija i pomoći u kontroli težine“, saopštila je ta organizacija u ponedeljak.

ISA tvrdi da odobreni niskokalorični zaslađivači „imaju ulogu u borbi protiv gojaznosti“, kada se koriste umesto šećera i da su „osnovno sredstvo u pomaganju kompanijama za hranu i piće da preformulišu proizvode, kako bi smanjile količinu šećera i sadržane kalorije.“