Priština usvojila odluku o eksproprijaciji zemljišta u Leposaviću i Zubinom Potoku

Priština usvojila odluku o eksproprijaciji zemljišta u Leposaviću i Zubinom Potoku

Vlada privremenih prištinskih institucija usvojila je na današnjoj sednici nacrt o eksproprijaciji zemljišta na severu Kosova i Metohije u opštinama Zubin Potok i Leposavić.

Odluka je usvojena većinom glasova a jedino je ministar za Zajednice i povratakNenad Rašićbio uzdržan.

Kako navode iz vlade tzv. Kosova ova odluka je bila neophodna kako bi se na eksproprisanom zemljištu sproveli projekti od javnog značaja, ne navodeći detalje koji su objekti u pitanju.

Ovu odluku na sednici vlade obrazložio je zamenik ministra životne sredine, prostornog planiranja i infrastruktureAvni Zogijani.

„Prema predlogu Odeljenja za eksproprijaciju Vlada Republike Kosovo je 02.02.2023. usvojila odluku za razmatranje zahteva za eksproprijaciju nepokretnosti koje su potrebne za realizaciju infrastrukturnih projekata od javnog interesa, katastarske zone Šarska Bistrica, Lešak, Košutovo – opština Leposavić i katastarska zona Brnjak, Zubin Potok, Veliki Breg, Banje i Gornji Jasenovik – Opština Zubin Potok. Nakon usvajanja odluke od 02. februara, Odeljenja za eksproprijaciju dana 15.02 su održali javne rasprave u opštinama Leposavić i Zubin Potok sa vlasnicima imovine usvajajući u skladu sa devet zakona o eksproprijaciji i bavili se svim dopisima vlasnika koji imaju veze sa komentarima o eksproprijaciju i na osnovu člana 4 Zakona o eksproprijaciji, sa izmenama i dopunama, Odeljenje za eksproprijaciju je konstatovalo da su zadovoljene pravne odredbe i odlučeno je da se procesuira u Vladi Republike Kosovo preliminarni predlog odluke kojim se odobrava zakonitost procesa eksproprijacije u javnom interesu nepokretnosti koje su potrebne za realizaciju infrastrukturnih projekata u javnom interesu za gore navedene katastarske zone. Za realizaciju ovog projekta potrebno je da se izvrši procedura eksproprijacije, procena imovine za sve vlasnike koji su evidentirani u tabelama eksproprijacije“, naveo je Zogijani.

Svi ministri osim Nenada Rašića glasali su za ovu odluku, premijer tzv. KosovaAljbin Kurtirekao je da je za realizaciju ovog projekta potrebno da se izvršeprocedure za eksproprijacijui u narednoj fazi proceni imovina svih vlasnika koji su evidentirani u tabelama.

GrađaniLeposavića i Zubinog Potokase oštro protiveoduzimanju njihove svojine i gradnji vojno-policijske baze na severu Kosmeta.

Nakonviše protestaoni su angažovali i advokate koji će na sudu tražiti poništenje ovakvih odluka.

Baza u Jasenoviku u Zubinom Potoku je već gotovo završena i u njoj se nalaze specijalci tzv. kosovske policije dok je odmah po dolasku na teren mehanizacije i pripadnika Specijalne policije u opštini Leposavić došlo do protesta građana koji su blokirali radove.

U međuvremenu organizovane su i dve javne rasprave u ovim opštinama, ali građani ni na tim Javnim raspravamanisu dobili odgovorešta vlasti iz Prištine tu žele da grade.

Advokati su nakon javnih rasprava u izjavi za medije tada rekli da ni posle javnih rasprava nisu dobili odgovore i da se njihovi klijenti ne slažu sa tim da im zemlja bude eksproprisana za izgradnju baza za specijalne jedinice tzv. kosovske policije.