Ding Liren prkosi izgledima da postane svetski šampion

Ding Liren prkosi izgledima da postane svetski šampion

Kinez Ding Liren krunisan je u nedelju kao 17. svetski šampion u šahu u napetom meču protiv Jana Nepomnjačija, rođenog u Rusiji, u Astani u Kazahstanu.

Tridesetogodišnji Ding je pobedio u brzom plej-ofu sa 2,5 poena prema 1,5, iskoristivši Nepomnjahčijeve greške u poslednjoj partiji kraćeg formata, nakon nerešenog rezultata 7-7 u psihološkoj borbi u 14 dužih „klasičnih „igre, prenosi Rojters.

„Jedan Ding će vladati svima“, napisao je kolega velemajstor Aniš Giri na Tviteru u čast novog šampiona.

Dingin trijumf znači da Kina drži i svetsku titulu za muškarce i za žene, a aktuelna ženska šampionka Ju Venjun će u julu braniti titulu protiv sunarodnice Lei Tingjie.

Ding je izjednačio rezultat u regularnom delu meča dramatičnom pobedom u 12. meču, uprkos nekoliko kritičnih momenata – uključujući navodno curenje informacija o sopstvenoj pripremi.

Kineski velemajstor preuzima krunu od petostrukog svetskog šampiona Magnusa Karlsena iz Norveške, koji je pobedio Nepomnjačija 2021. godine, ali je u julu najavio da ove godine više neće braniti titulu.

Karlsen je rekao da nije bio motivisan da igra ubrzo nakon što je Nepomnjači osvojio turnir kandidata, prestižni kvalifikant za meč.

Ding, drugoplasirani u kategoriji kandidata zahvaljujući neverovatnoj drugoj polovini događaja, bio je sledeći na redu.

Bio je pozvan na turnir tek u poslednjem trenutku da zameni Rusa Sergeja Karjakina, koga je Međunarodna šahovska federacija (FIDE) zabranila zbog njegove glasne podrške Rusiji.

Ding je treći na FIDE rejting listi iza Karlsena i Nepomnjačija.

Novi šampion će od 4. maja prisustvovati prvom turniru Velike šahovske turneje u Bukureštu, u Rumuniji, nakon što je bio gotovo neaktivan od 2020. godine zbog blokade COVID-19 u Kini.