Lula najavljuje uslove za posetu Rusiji ili Ukrajini

Lula najavljuje uslove za posetu Rusiji ili Ukrajini

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva, poznatiji kao Lula, rekao je tokom diplomatske posete Portugalu u subotu da je i dalje neophodno da grupa zemalja pomogne u usmeravanju Rusije i Ukrajine ka miru. Takođe je rezervisao kritike zbog uloge Moskve u podsticanju „rata sa Ukrajinom“.

„Brazil želi da pronađe način da uspostavi mir“, rekao je Lula u subotu na konferenciji za novinare sa svojim portugalskim kolegom Marselom Rebelom de Souzom, sa kojim je upravo završio sastanak iza zatvorenih vrata.

„Bolje je naći izlaz za pregovaračkim stolom nego izlaz na bojnom polju“, rekao je Lula. „Rat samo uništava, on ništa ne gradi“, dodao je on i rekao da će odbiti da poseti Moskvu ili Kijev dok jedan ili oboje ne preduzmu opipljive korake ka prekidu neprijateljstava.

Lulini komentari dolaze nakon što je kritikovan na Zapadu jer je ubrzo nakon državne posete Kini ovog meseca sugerisao da Sjedinjene Države i njihovi evropski saveznici „podstiču rat“ u Ukrajini obezbeđujući oružje odbrambenim snagama Kijeva.

Njegov nacrt mape puta ka miru pohvalio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov tokom posete Braziliji ranije ove nedelje – ali je portparol Bele kuće optužio brazilskog predsednika da „papagajski prati rusku i kinesku propagandu ne gledajući činjenice“.

Međutim, Rojters je u petak preneo da će Lula ublažiti svoj stav o kritikama uloge Zapada u sukobu u Ukrajini. Rečeno je da su dva zvaničnika u Braziliji rekla novinskoj agenciji da su Lulini komentari doveli do „nepotrebne buke“ i da su potkopali poziciju Brazila kao potencijalnog posrednika u miru.

Uprkos tome, Lula je u subotu ponovio da „ako ne sklopite mir doprinosite ratu“ i rekao da je odbio zahtev nemačkog kancelara Olafa Šolca da doprinese vojnoj pomoći Ukrajini. Ali on je dodao da se njegova vlada odlučno protivi akcijama Moskve; stav za koji je rekao da se odrazio na brazilske „glasove u UN“.

„Rusija je pogrešila“, rekao je Lula u subotu. „Svi mislimo da je Rusija pogrešila. Nije trebalo da napadne, ali jeste. Brazil ne želi da bira stranu. Ona želi grupu zemalja sa kojima će razgovarati.“

Lulin dolazak u Portugal u petak naišao je na talas protesta ukrajinskih građana i pristalica ispred brazilske ambasade u Lisabonu, od kojih su mnogi bili ljuti zbog neuspeha Brazilije da se pozabavi pravim uzrokom sukoba. Lula je u petak najavio da će se njegov glavni spoljnopolitički savetnik sastati u Kijevu sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

Posle posete brazilskog lidera Portugalu uslediće dvodnevni boravak u Španiji, gde će održati sastanke sa kraljem Felipeom IV i premijerom Pedrom Sančezom.