Kalifornijski tužioci otkrivaju detalje ubistva osnivača Cash App-a

Kalifornijski tužioci otkrivaju detalje ubistva osnivača Cash App-a

Tehnološki izvršni direktor optužen da je na smrt izbo osnivača Cash App-a Boba Lija u San Francisku suočio se sa njim ranije uveče zbog njegovih veza sa mlađom sestrom osumnjičenog, rekli su tužioci u petak u sudskim dokumentima koji navode mogući motiv, preneo je Rojters.

Nima Momeni, 38, uhapšena je u četvrtak i optužen za ubistvo Lija, koji je 4. aprila pronađen kako tetura gradom rano krvareći. Kasnije je preminuo u obližnjoj bolnici.

Momeni, osnivač softverske kompanije Expand IT iz Bai Area, nakratko se pojavio u sudnici u San Francisku u petak, gde je sudija odložio njegovo suđenje do 25. aprila. Momeni je do tada bio zadržan bez kaucije.

Tužioci San Franciska, koji su u sudskim dokumentima dostavljenim za saslušanje nazvali ubistvo „planiranim i namernim“, napisali su da je Lijev bliski prijatelj, identifikovan samo kao „Svedok 1“, opisao druženje sa osnivačem aplikacije Cash, Momenijem i Momenijevom mlađom sestrom dan pre ubistva.

Svedok 1 je rekao istražiteljima da je Momeni tog popodneva ispitivao Lija (43) o tome da li se njegova sestra „koristila droge ili nešto neprikladno“, prema dokumentima. Prijatelj je rekao da ga je Li uveravao da se ništa od toga nije dogodilo.

Istražitelji koji su dobili pristup Lijevim telefonima nakon njegove smrti otkrili su FaceTime poziv između njega i Momenijeve sestre, koja nije identifikovana po imenu u sudskim dokumentima.

Pronašli su i tekstualnu poruku od sestre optuženog.

Svedok 1 je rekao da mu nije jasno da li je Li bio u intimnoj vezi sa Momenijevom sestrom, koja je udata, ali čiji je odnos sa suprugom opisan kao „u opasnosti“.

I sestra i njen suprug prisustvovali su Momenijevom sudskom ročištu u petak.

Na snimku nadzorne kamere vidi se kako Momeni stiže u stan svoje sestre u 20.31. 3. aprila, kaže se u sudskim dokumentima, a zatim i Li otprilike četiri sata kasnije. Kamere su snimile kako oba muškarca izlaze iz stana 30-ak minuta pre ubistva.

Dvojica muškaraca se vide na snimcima kamera kako se voze do udaljene oblasti gde tužioci veruju da se ubod dogodio.

Cash App u vlasništvu Block Inc omogućava korisnicima da prenose novac preko mobilne aplikacije, koju kompanija reklamira kao alternativu tradicionalnim bankarskim uslugama.