Norveška neće slati mačevaoce na događaje na kojima učestvuju Rusija i Belorusija

Norveška neće slati mačevaoce na događaje na kojima učestvuju Rusija i Belorusija

Norveški mačevaoci neće učestvovati na takmičenjima na kojima će se takmičiti ruski i beloruski sportisti, saopštio je u petak Norveški mačevalački savez, proširujući spisak nacija koje se protive povratku atletičara iz dve zemlje, preneo je Rojters.

Međunarodna mačevalačka federacija (FIE) je 10. marta dozvolila mačevaocima iz Rusije i Belorusije da se vrate na međunarodne događaje neposredno pre kvalifikacija za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine, što je dovelo do otkazivanja takmičenja u Danskoj, Nemačkoj i Poljskoj.

Osim toga, Norveška federacija je otkazala svoj godišnji događaj satelitskog mačevanja u Oslu. Umesto toga, rečeno je da će organizovati takmičenje sa Švedskom i Finskom van FIE Svetskog prvenstva.

„Od invazije, udruženje je radilo i na nacionalnom i sa drugim nordijskim mačevalačkim federacijama na zabrani svih ruskih i beloruskih sportova kako bi pokazalo simpatije prema Ukrajini i zahtevu za mirom“, navodi se u saopštenju federacije.

Sportistima iz Rusije i Belorusije zabranjeno je učešće u većini elitnih međunarodnih sportskih takmičenja od prošlog marta, nakon ruske invazije na Ukrajinu, koju Moskva naziva „specijalnom vojnom operacijom“.