U meksičkom Čičen Ici, arheolozi otkrivaju semafor Maja

U meksičkom Čičen Ici, arheolozi otkrivaju semafor Maja

Kameni semafor koji se koristio u drevnoj fudbalskoj utakmici otkriven je na čuvenom arheološkom nalazištu Maja Čičen Ica na meksičkom poluostrvu Jukatan, saopštili su ove nedelje arheolozi, piše Rojters.

Kružni komad, prečnika nešto više od 32 centimetra i težine 40 kilograma, prikazuje hijeroglifsko pismo oko dva igrača koji stoje pored lopte, navodi se u saopštenju Meksičkog Nacionalnog instituta za antropologiju i istoriju (INAH).

„Na ovom lokalitetu Maja retko je naći hijeroglifsko pismo, a kamoli kompletan tekst“, rekao je Fransisko Perez, jedan od arheologa koji koordinira istraživanja u kompleksu Čičančob, koji se takođe zove Casa Colorada.

Kamen, za koji se veruje da je semafor, datira između 800. i 900. godine nove ere.

Igra loptom je bila tradicionalna praksa mezoameričkih naroda i veruje se da je imala ritualne prizvuke.

Istraživači INAH-a se sada pripremaju da uzmu slike teksta i ikonografije visoke rezolucije za detaljno proučavanje, dok ih pripremaju za konzervaciju.

Kompleks Čičen Ica, koji je UNESCO proglasio svetskom baštinom, jedan je od glavnih arheoloških centara civilizacije Maja na poluostrvu Jukatan. Prema zvaničnim podacima, oko 2 miliona ljudi poseti sajt svake godine.