Netanjahu: Mosad pomogao Grčkoj da otkrije terorističku zaveru

Netanjahu: Mosad pomogao Grčkoj da otkrije terorističku zaveru

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je u utorak uveče da je obaveštajna agencija njegove zemlje Mosad pomogla Grčkoj da spreči teroristički napad planiran protiv najmanje jednog jevrejskog mesta u Atini, izvestio je AP.

Grčke vlasti saopštile su ranije da su dvojica muškaraca za koje se navodi da su pakistanskog porekla, a koji nisu imenovani, uhapšena zbog navodnog planiranja napada na jevrejski restoran. Smatralo se da je napad neizbežan i da ima za cilj da izazove velike gubitke života.

Osumnjičeni su u utorak optuženi za krivična dela terorizma, dok je treći muškarac za koga se veruje da je izvan Grčke optužen u odsustvu za slična dela.

U saopštenju Netanjahuove kancelarije navodi se da su napadači povezani sa Iranom.

„Nakon početka istrage osumnjičenih u Grčkoj, Mosad je pružio obaveštajnu pomoć u otkrivanju infrastrukture, njenih metoda rada i veze sa Iranom“, navodi se u saopštenju.

„Istraga je otkrila da je infrastruktura koja funkcioniše u Grčkoj deo opsežne iranske mreže koja vodi iz Irana i obuhvata mnoge zemlje.

Grčke vlasti nisu identifikovale stranu obaveštajnu agenciju koja je pružila pomoć u istrazi, ali su saopštile da istražuju mogućnost da su osumnjičeni planirali i druge napade u Grčkoj.

„Njihov cilj nije bio samo da izazovu gubitak života nevinih građana, već i da potkopaju osećaj bezbednosti u zemlji, istovremeno povređujući javne institucije i ugrožavajući (Grčke) međunarodne odnose“, navodi se u saopštenju policije.

Dvojica osumnjičenih su ilegalno ušli u Grčku iz susedne Turske i bili su u zemlji najmanje četiri meseca, prema rečima dvojice grčkih zvaničnika koji su razgovarali za Asošijeted pres. U okviru svoje istrage, policija je pretražila više lokacija u Atini, kao iu južnoj Grčkoj i na zapadnom ostrvu Zakintos.

Veruje se da su dvojica muškaraca u pritvoru deo prekomorske mreže i da bi trebalo da budu ispitani od strane javnog tužioca u petak, rekli su zvaničnici.

U hapšenja su bili uključeni grčka antiteroristička policijska služba i Nacionalna obaveštajna služba.

„Ova operacija pokazuje da bezbednosne vlasti zemlje održavaju visoku spremnost za sve Grke i sve posetioce naše zemlje“, rekao je ministar javnog reda Takis ​​Teodorikakos u tvitu.