Bankarska kriza mogla bi da izazove globalni finansijski slom

Bankarska kriza mogla bi da izazove globalni finansijski slom

Pretnje sa kojima se suočavaju neke banke u SAD i Evropi imaju „potencijal“ da izazovu globalnu finansijsku krizu, upozorila je u ponedeljak izvršna direktorka Australijsko-novozelandske bankarske grupe (ANZ) Šejn Eliot.

Vlade širom sveta su veoma zabrinute zbog posledica, koje su već poljuljale poverenje investitora u određene segmente bankarske industrije.

Eliot je rekao da je prerano pretpostaviti da bi trenutna situacija mogla da dovede do „još jedne GFC [globalne finansijske krize]“ poput one koja je poslala svetsku ekonomiju u recesiju 2008. godine, ali izazovi sa kojima se suočavaju američki i evropski bankarski sektori mogu imati negativan uticaj globalno.

„Ne treba da se čudimo što se ovakve stvari dešavaju, očigledno je to kriza za neke, ali da li je to finansijska kriza? Ko zna. Ima li potencijal da to bude? Da, ima potencijal“, rekao je Eliot .

Ekonomisti ocjenjuju bankarski sektor Australije kao otporan na globalnu volatilnost, jer su njegove banke dobro kapitalizovane i imaju snažnu likvidnost. Istovremeno, državni regulator je pooštrio kontrolu i praćenje domaćih kreditora nakon kolapsa nekoliko američkih institucija i hitnog preuzimanja Credit Sviss-a.

U međuvremenu, izvršni direktor ANZ-a je upozorio zapadne finansijske institucije da ne žele razmišljati o brzom oporavku, rekavši da „očigledno nije gotovo“.

„Mislim da ne možete da sedite ovde i kažete: ‘Pa, to je sve urađeno, Silikonska dolina Banka i Credit Suisse i, znate, život će se vratiti u normalu’. Ove stvari imaju tendenciju da se odvijaju tokom vreme“, zaključio je on.