Danilov: Kremlj drži Belorusiju kao „nuklearnog taoca“

Danilov: Kremlj drži Belorusiju kao „nuklearnog taoca“

Izjava ruskog predsednika Vladimira Putina o razmeštanju taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji je korak ka unutrašnjoj destabilizaciji u zemlji, napisao je na Tviteru sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksij Danilov, prenosi Ukrinform.

„Putinova izjava o postavljanju taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji – korak ka unutrašnjoj destabilizaciji zemlje – maksimizira nivo negativne percepcije i javnog odbacivanja Rusije i Putina u beloruskom društvu. Kremlj je Belorusiju uzeo kao nuklearnog taoca“, rekao je Danilov.

Putin je ranije rekao u intervjuu ruskoj televiziji 25. marta da Rusija namerava da postavi taktičko nuklearno oružje u Belorusiji. Prema njegovim rečima, odluka o razmeštanju nuklearnog naoružanja u Belorusiji doneta je nakon što je Velika Britanija objavila nameru da Ukrajini obezbedi municiju koja sadrži osiromašeni uranijum. Takva municija ne pripada nuklearnom oružju.

Bela kuća je saopštila da SAD neće prilagođavati sopstveni strateški nuklearni stav nakon Putinove izjave.

Vašingtonski Institut za proučavanje rata (ISV) veruje da je Putin verovatno pokušavao da rasporedi rusko nuklearno oružje u Belorusiji od pre invazije na Ukrajinu u februaru 2022.