Vatra oštetila kompleks stambenih objekata fabrike aviona braće Rajt

Vatra oštetila kompleks stambenih objekata fabrike aviona braće Rajt

Rano jutarnji požar oštetio je u nedelju kompleks komercijalnih zgrada u kojem se nalazi istorijska fabrika aviona koju su osnovala braća Rajt u Ohaju, saopštile su vlasti, prenosi Asošijeted pres.

Dejtonske vatrogasne ekipe poslate su na lice mesta nešto pre 2:30 ujutro i zatekle su jaku vatru u celom kompleksu. Vatrogasne ekipe su koristile creva da prskaju vodu na plamen i koristile su vazdušne merdevine da bi vodu unele u otvore na krovu.

Dejton dejton njuz izveštava da su ekipe još uvek na licu mesta skoro 12 sati nakon što je dojavljen požar. Crni dim je nastavio da struji iz više zgrada hangara, uključujući istorijske hangare fabrike aviona braće Rajt, a plamen se mogao videti na zadnjoj strani hangara, piše list.

Kapetan Bred Frenč je u saopštenju za medije rekao da je struktura koja je uključena navedena u Nacionalnom istorijskom registru kao prva fabrika za proizvodnju aviona koju su osnovala braća Rajt.

Mekensi Vitmer, izvršni direktor Nacionalne oblasti vazdušnog nasleđa, rekla je u objavi na Fejsbuku da je grupa „duboko ožalošćena požarom koji je oštetio našu istorijsku fabriku aviona kompanije Rajt, zgrade prve namene za avio-industriju“. Zvaničnici su radili na proceni štete, rekao je Vitmer.

Kompanija Rajt, koju su osnovala braća Rajt u novembru 1909, proizvela je oko 120 aviona u 13 različitih modela, prema Nacionalnoj oblasti vazdušnog nasleđa. Grupa je radila na očuvanju i restauraciji fabrike kao lokacije Nacionalnog istorijskog parka Dejtonske avijacije, „završavajući priču o pronalasku, razvoju i komercijalizaciji aviona braće Rajt u Dejtonu“, rekli su zvaničnici.

Pre godinu dana, gradski poverenici su ovlastili više od 1,4 miliona dolara za čišćenje lokacije fabrike Rajt, dok grad sarađuje sa Službom nacionalnih parkova na stvaranju muzeja u prostoru hangara. Dva hangara stavljena su u Nacionalni registar istorijskih mesta 2019.

Uzrok požara se još istražuje, a procena štete još nije objavljena.