SAD: Nema indikacija da nuklearno oružje raspoređeno u Belorusiji

SAD: Nema indikacija da nuklearno oružje raspoređeno u Belorusiji

Sjedinjene Države ne vide nikakvu potvrdu da Rusija raspoređuje bilo koju od svojih nuklearnih sposobnosti u susednoj Belorusiji, rekao je koordinator strateških komunikacija Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi, prenosi Ukrinform.

Na pitanje CBS-a o obećanju ruskog predsednika Vladimira Putina da stavi taktičko nuklearno oružje u Belorusiju, Kirbi je rekao: „Moraćemo samo da gledamo i vidimo kuda ovo ide“.

„Nismo videli nikakve indikacije da je ispunio ovo obećanje ili da je pomerio bilo kakvo nuklearno oružje“, rekao je Kirbi.

Kako je preneo Ukrinform, Vladimir Putin je 25. marta u intervjuu na ruskoj televiziji primetio da ta zemlja namerava da rasporedi taktičko nuklearno oružje u Belorusiji. Odluka je, kako je rekao, odobrena nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo obećalo da će Ukrajini isporučiti seriju artiljerijske municije koja sadrži osiromašeni uranijum. Ove runde se ne smatraju nuklearnim oružjem. Bela kuća je saopštila da namere Vladimira Putina, koga Međunarodni krivični sud sumnjiči za ratne zločine, neće uticati na nuklearni stav SAD.

U isto vreme, istraživački centar Instituta za proučavanje rata sa sedištem u SAD rekao je da je Rusija verovatno imala nameru da rasporedi nuklearno oružje u Belorusiji čak i pre nego što je pokrenula invaziju u punom obimu.