EURO 2024: Počinje borba za Nemačku

EURO 2024: Počinje borba za Nemačku

Utakmicom između Kazahstana i Slovenije u četvrtak počinju kvalifikacije za 17. Evropsko fudbalsko prvenstvo koje će od 14. juna do 14. jula 2024. biti održano u Nemačkoj, prenosi Hina i dodaje kako je istog dana na rasporedu još sedam utakmica.

Na EURO-u 2024. nastupiće 24 reprezentacije, a Nemačka se kao domaćin automatski kvalifikovala za turnir. Kroz kvalifikacije će se popuniti 20 mesta, a biće to pobednici i drugoplasirani u deset grupa.

Preostale tri karte podeliće se nakon doigravanja, tačnije nakon tri turnira s četiri reprezentacije u okviru Lige nacija UEFA-e.

Dvanaest selekcija biće odabrano na osnovu učinka u Ligi nacija u sezoni 2022/23, a koje se već nisu kvalificirale kroz glavni kvalifikacijski turnir. Pobednici sa tri turnira izboriće plasman na EURO.

Na sastanku Izvršnog odbora UEFA-e u Hvaru u septembru prošle godine potvrđeno je da će Rusija biti isključena iz kvalifikacija za EURO 2024, budući da je UEFA suspendovala sve ruske timove nakon invazije te zemlje na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

U kvalifikacijama za EURO učestvovaće 53 reprezentacije koje su raspoređene u deset kvalifikacionih grupa – sedam grupa sa pet i tri grupe sa šest nacionalnih timova.

Kvalifikacije će se igrati u pet “prozora”, prvi starta 23, a završava 28. marta, dok je poslednji mini ciklus od 16. do 21. novembra. Dodatne kvalifikacije su od 21. do 26. marta naredne godine.

Poslednji evropski naslov osvojila je Italija, porazivši u finalu na Wembleyju Englesku nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Grupa A:

Španija, Škotska, Norveška, Gruzija, Kipar

Grupa B:

Holandija, Francuska, Irska, Grčka, Gibraltar

Grupa C:

Italija, Engleska, Ukrajina, Sjeverna Makedonija, Malta

Grupa D:

Hrvatska, Vels, Armenija, Turska, Latvija

Grupa E:

Poljska, Češka, Albanija, Farski Otoci, Moldavija

Grupa F:

Belgija, Austrija, Švedska, Azerbejdžan, Estonija

Grupa G:

Mađarska, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Litvanija

Grupa H:

Danska, Finska, Slovenija, Kazahstan, Sjeverna Irska, San Marino

Grupa I:

Švicarska, Izrael, Rumunija, Kosovo, Bjelorusija, Andora

Grupa J:

Portugal, Bosna i Hercegovina, Island, Luksemburg, Slovačka, Lihtenštajn