Filipinski predsednik najavio nove vojne baze SAD

Filipinski predsednik najavio nove vojne baze SAD

Filipinski predsednik Ferdinand Markos Mlađi izjavio je u sredu da će uskoro dati zvaničnu najavu o lokacijama četiri dodatne vojne baze u skladu sa Sporazumom o poboljšanoj odbrambenoj saradnji (EDCA) sa Sjedinjenim Državama, izvestio je Rojters.

Markos je prošlog meseca odobrio Sjedinjenim Državama pristup četiri lokacije, povrh pet postojećih lokacija u okviru EDCA iz 2014., što dolazi usred sve veće asertivnosti Kine prema Južnom kineskom moru i Tajvanu koji vlada samostalno.

„Postoje četiri dodatna mesta razbacana po Filipinima. Ima ih na severu, ima ih oko Palavana, a ima i južnije“, rekao je Markos novinarima na marginama godišnjice osnivanja filipinske vojske.

EDCA dozvoljava SAD pristup filipinskim bazama za zajedničku obuku, pre-pozicioniranje opreme i izgradnju objekata kao što su piste, skladište goriva i vojni stanovi, ali to nije stalno prisustvo.

Govoreći pred filipinskim trupama, Markos im je rekao da budu na oprezu jer je rekao da spoljna pretnja bezbednosti njegove zemlje postaje „složenija“ i „nepredvidljivija“.

„Budite oprezni protiv elemenata koji će potkopati naš teško stečeni mir, našu teško stečenu stabilnost, nastavite da poboljšavate odnose sa svojim kolegama u inostranstvu“, rekao je Markos.

Markos je rekao da je svestan „nastajuće pretnje“ teritoriji njegove zemlje, za koju je rekao da će zahtevati „prilagođavanje naše strategije“.

Filipinski lider nije dao detalje, ali je ranije naveo potrebu da se sagleda dalje od unutrašnjih pretnji bezbednosti.

„Spoljno bezbednosno okruženje postaje složenije. Postaje sve nepredvidljivije“, rekao je Markos.