Švajcarske banke najavljuju istorijsko preuzimanje

Švajcarske banke najavljuju istorijsko preuzimanje

Grupa UBS i Credit Suisse Group, dva najveća imena u evropskom bankarstvu, udružuju se u dogovoru koji je uz posredovanje vlade imao za cilj da ojača poverenje javnosti u zapadni finansijski sistem i spreči globalnu krizu.

UBS je u nedelju pristao da plati 3 milijarde švajcarskih franaka (3,24 milijarde dolara) na zalihama kako bi preuzeo svog rivala u sukobu u preuzimanju podržanom vladinim garancijama i 100 milijardi franaka pomoći likvidnosti švajcarske centralne banke. Ugovorena cena od 1 akcije UBS-a za svakih 22,48 akcija Credit Suisse-a vrednuje potonju banku na manje od polovine njene tržišne cene na zatvaranju u petak. Transakcija zahteva da UBS apsorbuje do 5,4 milijarde dolara gubitaka u Credit Suisse.

„Pozdravljam brzu akciju i odluke koje su donele švajcarske vlasti“, rekla je predsednica Evropske centralne banke Kristin Legard o spajanju. „Oni su instrumentalni za uspostavljanje urednih tržišnih uslova i obezbeđivanje finansijske stabilnosti. Iako je bankarski sektor u regionu „otporan“, dodala je, „naš alat za politiku je u potpunosti opremljen da pruži podršku likvidnosti finansijskom sistemu evrozone ako je potrebno i da očuva nesmetan prenos monetarne politike“.

Spajanje dve najveće švajcarske banke trebalo bi da bude završeno do kraja ove godine. Zapadne vlade i centralne banke nastojale su da spreče kaskadu propadanja banaka nakon kolapsa ranije ovog meseca Banke Silicijumske doline i Signature banke u SAD.

Credit Suisse je prošlog meseca prijavio neto gubitak u 2022. od 7,3 milijarde franaka i upozorio da će pretrpeti još jedan „znatan“ gubitak u 2023. pre nego što se vrati na profitabilnost 2024. S obzirom da su klijenti masovno povlačili svoj novac, Credit Suisse se obratio švajcarskoj centralnoj banci za zajam od 50 milijardi franaka prošle nedelje.

Nova kombinovana banka imaće više od 5 triliona dolara uloženih sredstava. Predsednik UBS-a Kolm Keleher rekao je novinarima na brifingu za novinare u Bernu, u Švajcarskoj, da nema „nekakvih opcija“ osim da se akvizicija zatvori i da ona bude uspešna. „Ovo je apsolutno neophodno za finansijsku strukturu Švajcarske i… za globalne finansije.