NASA predstavlja novo svemirsko odelo

NASA predstavlja novo svemirsko odelo

Velika, napuhana bela mesečna odela koja su pre pola veka nosili Nil Armstrong i njegovi kolege astronauti Apolo izašli su iz mode. Lunarna visoka moda sada traži nešto prikladnije i prikladnije za muškarce i žene.

NASA je u sredu predstavila prvi prototip za novodizajnirano svemirsko odelo nove generacije, posebno skrojeno i opremljeno za prve astronaute za koje se očekuje da će se vratiti na površinu Meseca u narednih nekoliko godina.

Najnovija odeća za mesec prikazana je u svemirskom centru Džonson u Hjustonu tokom događaja koji je za medije i studente organizovao Akiom Space, kompanija sa sedištem u Teksasu koju je NASA ugovorila da napravi odela za Artemisa, naslednika programa Apolo za mesec.

Misija Artemis I, inauguralno lansiranje NASA-ine moćne rakete sledeće generacije i njene novoizgrađene svemirske letelice Orion na probnom letu bez posade oko Meseca i nazad, uspešno je završena u decembru.

NASA i Kanadska svemirska agencija planiraju da najave četiri astronauta izabrana da lete već sledeće godine na Artemis II, još jednoj misiji van i nazad.

Taj let, ako bude uspešan, otvoriće put za planiranu ekspediciju astronauta Artemis III na površinu Meseca – prvu ikada na južni pol Meseca – kasnije tokom decenije. To će biti prvi koji će poslati ženu da hoda po Mesecu.

NASA obećava da će naredne misije Artemis uključiti prvu osobu u boji na Mesecu.

Program, nazvan po Apolonovoj sestri bliznakinji iz grčke mitologije, u krajnjoj liniji ima za cilj uspostavljanje održive lunarne baze kao odskočne daske za buduća ljudska istraživanja Marsa.

Šef NASA-e Bil Nelson rekao je da će nova svemirska odela „otvoriti mogućnosti za više ljudi da istražuju i sprovode nauku na Mesecu nego ikada ranije“.

Svih 12 NASA astronauta koji su sleteli na Mesec tokom ukupno šest Apolo misija od 1969. do 1972. bili su belci.

Odeća koju su astronauti Artemis nosili na Mesec će izgledati veoma različito od glomaznih svemirskih odela iz prošlosti.

Brendirana od strane Akioma kao „Akiom Ektravehicular Mobiliti Unit,“ ili skraćeno AkEMU, nova odela su modernija i fleksibilnija od starih Apollo odela, sa većim rasponom pokreta i varijabilnosti u veličini i kroju.

Oni su dizajnirani da odgovaraju širokom spektru potencijalnih nosilaca, koji prihvataju najmanje 90% muške i ženske populacije u SAD, saopštila je NASA. Oni će takođe uključiti napredak u sistemima za održavanje života, odeći pod pritiskom i avionikom.

Precizan izgled odela, međutim, ostao je strogo čuvana poslovna tajna. Oni koji su izloženi dolazili su sa spoljnim slojem koji je bio ugalj siv sa crticama narandžaste i plave boje i Akiomovim logom na grudima – namenjen da prikrije Akiomov vlasnički spoljni dizajn tkanine.

Ali kompanija je saopštila da će odela koja će astronauti nositi na južnom polu Meseca biti bela jer je to najbolja boja koja odražava oštru sunčevu svetlost na površini Meseca i štiti korisnika od ekstremne toplote.

Akiom je saopštio da je sarađivao sa kostimografkinjom Ester Markiz iz Apple TV+ lunarne serije „Za sve čovečanstvo“ kako bi kreirali prilagođeni sloj omota koristeći Akiomov logo i boje brenda.

Akiom sa sedištem u Hjustonu nije jedina dizajnerska etiketa koju će Artemisovi astronauti nositi u godinama koje dolaze.

NASA je takođe sklopila ugovor sa kompanijom Collins Aerospace iz Šarlota, Severna Karolina, da se takmiči za izgradnju budućih svemirskih odela koja će se nositi na Mesecu i tokom svemirskih šetnji izvan Međunarodne svemirske stanice.