Belgijska bolnička hrana dobija priznanje vodiča restorana

Belgijska bolnička hrana dobija priznanje vodiča restorana

Bolnička hrana bi inače bila pored školskog ručka na kulinarskim listama, ali je bolnica u zapadnoj Belgiji razbila stereotip nakon što je dobila odobrenje od prestižnog francuskog vodiča restorana.

AZ Groeninge u gradu Kortrijk postaje prva bolnica u Beneluksu koju je Gault & Millau zvanično priznao za kvalitet hrane koju služi svojim pacijentima.

Mark Declerck, izvršni direktor kompanije Gault & Millau Beneluk, rekao je da proizvođač vodiča sarađuje više od 10 godina sa sličnim kompanijama i domovima za stare na obrocima koji se služe zaposlenima i stanovnicima.

Bolnica je dovela stručnjake iz Gault & Millaua da pregledaju njihovu hranu i daju savete za poboljšanje, posebno za njihova riblja jela, njihove sosove i porcije krompira.

Vodič je kasnije utvrdio da je bolnička hrana visokog standarda, a Deklerk je rekao da bi rado poslužio neka od njenih jela u svom domu.

Opšti savet je, kako je rekao, da radite sa dobrim sastojcima i da se pridržavate jednostavnih recepata.

„Ljudi ne žele nužno previše komplikovane stvari. Neka bude zdravo, neka bude ukusno… Pokušajte da kuvate za njih kao što biste kuvali za sebe“, rekao je Rojtersu.

Obroci pripremljeni za pacijente zapravo se neće nalaziti u godišnjem vodiču restorana, ali su zvanično sertifikovani od strane Gault & Millaua za 2023.