Američki državljanin kojeg je Iran zatvorio moli za slobodu

Američki državljanin kojeg je Iran zatvorio moli za slobodu

Državljanin SAD kojeg je Iran zatvorio zbog optužbi za špijunažu koje Sjedinjene Države odbacuju kao neosnovane dao je u četvrtak redak intervju iz zatvora Evin u Teheranu moleći predsednika SAD Džoa Bajdena da obezbedi njegovo oslobađanje i oslobađanje još dvojice američkih državljana, prenosi Rojters.

„Preklinjem vas, gospodine, da stavite živote i slobodu nevinih Amerikanaca iznad svih umešanih politika i da samo učinite ono što je neophodno da okončate ovu noćnu moru i vratite nas kući“, rekao je Siamak Namazi za CNN Kristijan Amanpur u telefonskom intervjuu.

Namazi, 51, govorio je u svoje ime, Emad Šargi, 58, biznismen i američki državljanin, i ekolog Morad Tahbaz, 67, koji ima i američko i britansko državljanstvo.

Namazi je izneo sličan zahtev u pismu Bajdenu 16. januara, sedam godina nakon što je Iran pustio pet američkih državljana u razmenu zatvorenika koja se poklopila sa sprovođenjem iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. o kojem je pregovarao predsednik SAD Barak Obama.

„I dalje sam duboko zabrinut što Bela kuća jednostavno ne shvata koliko je naša situacija opasna“, rekao je on, rekavši da su on, Tahbaz i Šargi sada svi držani na istom mestu. Rano u pritvoru, Namazi je rekao da je proveo mesece u kavezu u ćeliji, spavajući na podu.

Namazi je takođe nazvao „povrednim i uznemirujućim“ to što Bajden nije sreo svoju porodicu „samo da bi im dao neke reči uveravanja“.

Portparol Bele kuće rekao je pod uslovom anonimnosti da je „nepravedno zatvaranje Irana i eksploatacija američkih građana za upotrebu kao političke poluge nečuveno, nehumano i u suprotnosti sa međunarodnim normama.

„Visoki zvaničnici iz Bele kuće i Stejt departmenta redovno se sastaju i konsultuju sa porodicom Namazi, a mi ćemo to činiti sve dok se ovaj neprihvatljivi pritvor ne okonča“, dodao je portparol.

Iranska misija pri Ujedinjenim nacijama nije odmah odgovorila na zahtev za komentar.