Anketa otkriva jake veze između depresije i nedostatka sna

Anketa otkriva jake veze između depresije i nedostatka sna

Nova anketa o spavanju i mentalnom zdravlju pokazala je da više od 90% odraslih koji su izjavili da dobro spavaju takođe nemaju simptome depresije.

U svojoj godišnjoj anketi, neprofitna Nacionalna fondacija za spavanje (NSF) fokusirala se ove godine na uticaj sna na mentalno zdravlje zbog trenutne krize mentalnog zdravlja u Sjedinjenim Državama.

„U svakodnevnom izvršavanju naše misije zdravlja sna, dajemo mnogo jednostavnih saveta i alata zasnovanih na dokazima i konsenzusom kako bismo pomogli ljudima da dobiju dovoljno kvalitetnog sna koji im je potreban. Za ovogodišnju anketu, bili smo primorani da ponovo pogledamo vezu između zdravlja sna i stanja mentalnog zdravlja kao što je depresija“, rekao je izvršni direktor NSF-a Džon Lopos u saopštenju fondacije.

Anketa Sleep in America takođe je otkrila da je oko 65% odraslih koji su bili nezadovoljni svojim iskustvom spavanja imalo blage ili veće nivoe simptoma depresije.

Oni koji su prijavili poteškoće pri zaspavanju ili spavanju samo dve noći u nedelji imali su veći nivo simptoma depresije od onih bez poteškoća sa spavanjem.

Oko 50% svih odraslih koji spavaju manje od preporučenih sedam do devet sati noću iskusilo je blage ili veće nivoe simptoma depresije.

„Jedan jedinstven aspekt ovogodišnjeg istraživanja bio je kako smo kombinovali višestruke validirane mere NSF-a o zdravlju spavanja stanovništva sa utvrđenom merom simptoma depresije, kako bismo ispitali vezu između zdravlja sna i simptoma depresije u opštoj populaciji“, rekao je Joseph Dzierzevski, zam. predsednik istraživačkih i naučnih poslova NSF-a.

„Kao licencirani kliničar, rekao bih da nikada nije bilo važnijeg vremena za razmišljanje o snažnoj vezi između našeg sna i mentalnog zdravlja“, rekao je on u saopštenju.

Fondacija preporučuje da razgovarate sa zdravstvenim radnicima ako ne možete da spavate i ako ste već preduzeli neke osnovne korake za zdrav san. Kontaktiranje provajdera je posebno važno ako imate izazove sa svojim raspoloženjem ili osećanjem depresije, rekao je NSF.

Pozovite ili pošaljite SMS na broj 988 za samoubistva i krize ako imate samoubilačke misli, savetovala je fondacija.