FIFA, američki savez da se suoče sa tužbom protiv monopola

FIFA, američki savez da se suoče sa tužbom protiv monopola

Američki žalbeni sud je u utorak ponovo pokrenuo antimonopolsku tužbu kojom se optužuje FIFA i Fudbalski savez SAD da su nezakonito zabranile stranim klubovima i ligama da priređuju zvanične utakmice u Sjedinjenim Državama, prenosi Rojters.

Drugi okružni apelacioni sud SAD na Menhetnu rekao je da je Relevent Sports LLC, sportski promoter koji kontroliše milijarder Miami Dolphins, vlasnik američkog fudbalskog tima Stephen Ross, uverljivo tvrdio da je zabrana iz oktobra 2018. nezakonito ograničila konkurenciju.

„Usvajanje politike, u kombinaciji sa prethodnim dogovorom članica, ulaskom u FIFA, da se pridržavaju njene politike, predstavlja dogovor svih – bez obzira da li su glasali za tu politiku ili ne – da se pridržavaju najavljeno ograničenje konkurencije“, napisao je okružni sudija Raimond Lohier.

Odluka od 3-0 povećava izglede da bi američki stadioni na kraju mogli da budu domaćini utakmica regularne sezone između stranih timova, koji bi mogli da se takmiče za navijače i sponzore koji sada podržavaju Major League Soccer povezanu sa FIFA-om.

Neki evropski i južnoamerički timovi igraju „prijateljske“ utakmice u Sjedinjenim Državama, ali ne i utakmice regularne sezone.

FIFA, svetsko upravno telo sa 211 asocijacija članica, objavila je svoju politiku spoljnih utakmica nakon što je Relevent dogovorio sa španskom La Ligom da bude domaćin utakmice regularne sezone između Barselone i Đirone u Majamiju.

Barselona se na kraju povukla, a Relevant je tužio nakon što je američki fudbal odbio da sankcioniše meč u Majamiju između dva ekvadorska tima u maju 2019.

Relevent, sa sedištem u Njujorku, takođe vodi Međunarodni kup šampiona.

U julu 2021. godine, američki okružni sudija Valeri Kaproni nije našla dokaze o ilegalnoj zaveri za zabranu utakmica u inostranstvu.

Ona je takođe rekla da američki fudbal ima dobre razloge da poštuje zabranu, uključujući rizik da bi FIFA mogla da isključi američke muškarce sa Svetskog prvenstva.

Odlukom od utorka ta je presuda poništena i slučaj vraćen Kaproniju.

FIFA je saopštila da će preispitati odluku. Američki fudbal i njeni advokati nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar.

U mejlu, Releventov advokat Džefri Kesler rekao je da se kompanija raduje što će nastaviti sa svojim tvrdnjama „kako bi se potvrdila sposobnost američkih fudbalskih navijača da uživaju u igri uživo nekih od najboljih fudbalskih timova na svetu“.

Predmet je Relevent Sports LLC protiv Fudbalske federacije SAD i dr., 2. okružni apelacioni sud SAD, br. 21-2088.