Ukrajinske izbeglice u Španiji još uvek nisu dobile finansijsku pomoć

Ukrajinske izbeglice u Španiji još uvek nisu dobile finansijsku pomoć

Hiljade Ukrajinaca koji su pobegli u Španiju nakon ruske invazije prošle godine i dalje čekaju na obećane isplate od 400 evra mesečno u španskim regionima u kojima živi većina izbeglica, prenosi „Evropska istina”.

Centralna vlada je u junu obećala da će najugroženije kategorije Ukrajinaca dobijati mesečnu pomoć iz fonda od 52,8 miliona evra, uz direktna plaćanja preko regionalnih administracija Španije. Svaka porodica koja spada u ovu kategoriju dobijaće dodatnih 100 evra mesečno za svako dete, saopštila je španska vlada.

Isplata još nije počela u Zajednici Valensije, Katalonije i Madrida. Više od dve trećine od 168.000 Ukrajinaca koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova registrovalo kao pod privremenom zaštitom u Španiji živi u ova tri regiona.

Španski mediji javljaju da do osam regiona još uvek nije izvršilo nijednu od obećanih plaćanja.

„Ukrajinci sada traže stanove za iznajmljivanje, a porodicama je teško da nađu stan i plate ga. Postoje dobre namere, ali ponekad postoje problemi sa njihovom implementacijom“, rekao je Jurij Čopik, koji vodi ukrajinsku javnu grupu u Madrid.

Ministarstvo za inkluziju, koje nadgleda politiku, saopštilo je u oktobru da je prebacilo sredstva regionalnim vladama Španije. Ministarstvo je očekivalo 40.000 prijava.

Krajem novembra počele su da se primaju prijave Ukrajinaca registrovanih u Madridu, a u decembru – u Zajednici Valensije i Katalonije. Katalonska vlada je saopštila da je do sada primila više od 6.000 prijava, ali da ih još nije sve obradila.

Zvaničnici regionalnih vlada u Kataloniji i Madridu rekli su da za kašnjenja okrivljuju centralnu vladu i složenost potrebne dokumentacije. Ministarstvo za inkluziju saopštilo je da je ispunilo svoje obaveze i da su sada za novac odgovorne decentralizovane uprave.

Regionalni predsednik Valensije Simo Puig obećao je prošle nedelje da će sredstva biti oslobođena ovog meseca. Region Madrida namerava da podeli novac „što je pre moguće“, rekao je regionalni predstavnik. Katalonija očekuje da će isplate izvršiti u roku od mesec dana.

Podsetimo, Španija je izdvojila 4,1 milion evra za remont tenkova Leopard namenjenih Ukrajini.