Cene gasa u EU pale na najniži nivo za 18 meseci

Cene gasa u EU pale na najniži nivo za 18 meseci

Spot cene prirodnog gasa u EU pale su ispod 500 dolara za hiljadu kubnih metara prvi put od sredine 2021. godine, pokazali su u petak podaci Londonske interkontinentalne berze (ICE).

Cena gasnih fjučersa za isporuku u aprilu u TTF čvorištu u Holandiji iznosila je 497 dolara za hiljadu kubnih metara, ili otprilike 44 evra (46 dolara) po megavat-satu u domaćinstvima oko 09:20 GMT, pala je 3% u odnosu na prethodni dan blizu, prema podacima ICE.

Cene gasa u regionu konstantno padaju od kraja prošle godine. Tržišni poznavaoci trenda objašnjavaju neuobičajeno toplim vremenom, koje je izazvalo smanjenje potražnje za energijom, i jakim vetrovima koji su omogućili elektranama na vetar da povećaju proizvodnju energije. Kao rezultat toga, evropska komunalna preduzeća nemaju mnogo potrebe da iskoriste rezerve gasa u podzemnim skladištima, koja stoga ostaju popunjena do rekordnih nivoa za sezonu.

Međutim, i pored postepenog pada cena, one su i dalje više nego dvostruko veće od proseka u poslednjoj deceniji. Tako stabilno visoke cene nisu zabeležene od 1996. godine, kada su cene TTF gasa porasle sa 250-300 dolara za hiljadu kubnih metara na preko 1.000 dolara za samo šest meseci.

Prošlog leta, evropske cene gasa premašile su svoju istorijsku vršnu cenu od 345 evra po megavat-satu. Do porasta je došlo zbog zabrinutosti u vezi sa budućnošću isporuka ruske energije, na koju su uticale sankcije Zapada protiv Moskve.

Kako bi izbegle buduće skokove cena gasa, zemlje EU su se krajem prošle godine dogovorile o mehanizmu korekcije tržišta gasa, koji bi ograničio tržišnu cenu gasa na 180 evra po megavat-satu ako se gasni fjučers trguje na višem nivou tri uzastopna dana. Mera je stupila na snagu 15. februara.