Tvitterova nova politika „nasilnog govora“ slična prošlim pravilima

Tvitterova nova politika „nasilnog govora“ slična prošlim pravilima

Tviter je u sredu predstavio novu politiku koja zabranjuje „nasilni govor“ na svojoj platformi, iako su pravila veoma slična smernicama protiv nasilnih pretnji koje je kompanija imala u svojim knjigama pre nego što ju je Elon Musk preuzeo, piše AP.

Među novostima, Tviter je proširio svoju politiku i uključio zabranu „šifrovanog jezika“, koji se često naziva „pseće zvižduke“, koji se koristi za indirektno podsticanje nasilja. Takođe je dodato pravilo koje zabranjuje „pretnju oštećenjem civilnih domova i skloništa ili infrastrukture koja je neophodna za svakodnevne, građanske ili poslovne aktivnosti“.

Dodaci dolaze u trenutku kada se Tviter sa sedištem u San Francisku priprema da ispoštuje nova pravila Evropske unije koja stupaju na snagu ove jeseni. Nova pravila, nazvana Zakon o digitalnim uslugama, zahtevaju od tehnoloških kompanija da bolje kontrolišu svoje platforme za materijal koji, na primer, promoviše terorizam, seksualno zlostavljanje dece, govor mržnje i komercijalne prevare.

Tvitterova nova politika o nasilnom govoru kaže da „zdravi razgovori ne mogu napredovati kada se nasilni govor koristi za prenošenje poruke. Kao rezultat toga, imamo politiku nulte tolerancije prema nasilnom govoru kako bismo osigurali bezbednost naših korisnika i sprečili normalizaciju nasilnih radnji.”

Ali Tviter je već imao verziju ovog pravila u knjigama u oktobru 2021, godinu dana pre nego što je Musk kupio kompaniju za 44 milijarde dolara, prema snimku pravila njegovog sajta na Vaiback Machine Internet arhive. Staro pravilo je glasilo da Tviter ima „politiku nulte tolerancije protiv nasilnih pretnji. Oni za koje se smatra da dele nasilne pretnje suočiće se sa trenutnom i trajnom suspenzijom svog naloga.”

Tviter je takođe uređivao i menjao politike, iako su se neke promene činile čisto kozmetičkim. Na primer, zabrana nasilnih pretnji i nanošenja štete osobi ili grupi ljudi ranije je bila u odeljku pod nazivom „Zlonamerno ponašanje“, a sada je u novom odeljku pod nazivom „Politika nasilnog govora“.

Kompanija vodi politiku koja zabranjuje „ciljano pogrešno označavanje ili umrtvljivanje transrodnih osoba“, za šta su se neki zagovornici transrodnih osoba brinuli da će biti uklonjena.

Naravno, politika je dobra onoliko koliko je dobra njihova primena. Pošto je izgubio većinu svoje radne snage kroz masovna otpuštanja, otpuštanja i ostavke, nije jasno da li će Tviter moći da zadrži svoje korisnike na svojim novim – i starim – politikama. Sistem je za početak bio daleko od savršenog, posebno u zemljama van SAD i EU.