Psorijaza povezana sa povećanim rizikom od celijakije

Psorijaza povezana sa povećanim rizikom od celijakije

Pojedinci sa psorijazom imaju dvostruko veće šanse da obole od celijakije (CD) u odnosu na osobe bez psorijaze, prema istraživačkom pismu objavljenom na internetu 9. februara u časopisu Američke akademije za dermatologiju.

Marina Z. Joel, sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Johns Hopkins u Baltimoru, i kolege su ispitali povezanost između psorijaze i CD-a koristeći podatke od 316.166 odraslih koji učestvuju u programu All of Us Research.

Istraživači su otkrili da je od 6.476 pacijenata sa psorijazom, 1,65 procenata imalo CD naspram 0,49 procenata od 309.690 pacijenata bez psorijaze. Postojale su značajne razlike u starosti (srednja vrednost, 61,4 prema 54,0 godina), rasi (69,1 prema 47,8 procenata belaca), indeksu telesne mase (BMI; srednja vrednost, 31,0 prema 29,8 kg/m 2 ), pušenju (46,0 prema 39,4 procenata) i autoimuna bolest (22,6 naspram 6,4 procenata) za učesnike sa psorijazom u odnosu na one bez psorijaze. Nakon prilagođavanja starosti, pola, rase/etničke pripadnosti, pušačkog statusa, autoimunih bolesti povezanih sa psorijazom i CD-om (sistemski eritematozni lupus, reumatoidni artritis, inflamatorna bolest creva, dijabetes melitus tipa 1, autoimuni tiroiditis, vitiligo i alopecija) u modelu, psorijaza je ostala značajno povezana sa CD (odnos šanse, 2,05).

„Dok je patofiziološki mehanizam koji stoji iza povezanosti između psorijaze i CD-a nejasan, predloženo je nekoliko objašnjenja. Studije asocijacije na nivou genoma su otkrile da se mnogi lokusi osetljivosti za psorijazu preklapaju sa onima za CD. Pošto su i psorijaza i CD vođeni T-ćelijama poremećaja, mogli bi postojati zajednički imunogeni mehanizmi između njih dvoje“, pišu autori. „Potrebne su dalje studije da bi se bolje razumeli patofiziološki mehanizmi koji povezuju psorijazu i CD.“