Francuski fudbalski predsednik podneo ostavku zbog istrage o nedoličnom ponašanju

Francuski fudbalski predsednik podneo ostavku zbog istrage o nedoličnom ponašanju

Predsednik francuskog fudbalskog saveza Noel Le Graet podneo je ostavku u utorak nakon što je vladina revizija utvrdila da više nema legitimitet da vodi zbog svog ponašanja prema ženama i svog stila upravljanja, prenosi AP.

81-godišnji Le Graet je pod sudskom istragom zbog navodnog seksualnog i moralnog uznemiravanja. On je već odstupio od svojih dužnosti sve dok izvršni komitet federacije nije pregledao nalaze revizije.

On je podneo ostavku na sednici Izvršnog komiteta u utorak, navodi se u saopštenju federacije.

Potpredsednik Federacije Filip Dijalo obavljaće Le Graetove dužnosti na privremenoj osnovi do juna 2023. godine, navodi se u saopštenju.

Usred rastućih kritika na račun Le Graeta prošle godine, francuska ministarka sporta Ameli Udea-Kastera naredila je reviziju federacije u septembru.

Revizorski izveštaj, zasnovan na više od 100 intervjua i analiza različitih dokumenata, zaključio je prošlog meseca da je Le Graetovo ponašanje prema ženama bilo neprikladno, i ukazao na druge disfunkcije u federaciji. Takođe je primetio da njegova politika protiv rodno zasnovanog i seksualnog nasilja nije „ni delotvorna ni efikasna“.

Savez je pohvalio Le Graetove „izvanredne sportske i ekonomske rezultate“ na čelu fudbalskog tela od 2011. Ponovio je svoju „snažnu posvećenost rodno zasnovanom i seksualnom nasilju“ i pokušao da se distancira od revizije.

Le Graet je imao čvrst odnos sa predsednikom FIFA Đanijem Infantinom i u utorak je bilo nejasno kakav je status njegove dve funkcije u svetskom fudbalskom telu.

Infantino je imenovao Le Graeta u januaru 2022. za svog ličnog delegata u FIFA-inoj satelitskoj kancelariji u Parizu, što uključuje vezu sa savezima članicama u Evropi i Africi.

Le Graet je takođe kandidat da zadrži svoje mesto od 250.000 dolara godišnje u FIFA-inom vladajućem veću koje biraju federacije članice UEFA, a trebalo bi da se obnovi za pet nedelja.

U saopštenju FIFA od utorka, Infantino je pohvalio Le Graet kao „odličnu predsednicu Francuske fudbalske federacije“, uključujući nadgledanje održavanja Svetskog prvenstva za žene 2019. U njemu su zabeležene njegove dve pozicije u FIFA bez ažuriranja njihovog statusa.

Uprkos kontroverzi oko francuskog fudbalskog tela, Le Graet nije javno povukao svoju kandidaturu za učešće na glasanju 5. aprila na Kongresu UEFA u Lisabonu, Portugal. Njegov zakazani protivnik je Fernando Gomeš, potpredsednik UEFA iz Portugala.