Stellantis traži ‘rešenje’ za zatvorenu fabriku u Ilinoisu

Stellantis traži ‘rešenje’ za zatvorenu fabriku u Ilinoisu

Izvršni direktor Stellantis NV Karlos Tavares rekao je da ovaj proizvođač automobila „traži rešenje“ za fabriku za sklapanje u Ilinoisu koja bi u utorak trebalo da prestane da proizvodi džipove SUV-ove, ali su visoki troškovi proizvodnje električnih vozila tamo mogu otežati održavanje pogona otvorenim, piše Rojters.

„Moramo pronaći rešenje za činjenicu da je tehnologija za koju je odlučeno 40 odsto skuplja“ od vozila sa unutrašnjim sagorevanjem, rekao je Tavares novinarima tokom video konferencije. To znači promene u proizvodnom otisku proizvođača automobila, rekao je on.

Sindikat Ujedinjenih radnika automobila, koji predstavlja 2.300 radnika u fabrici, rekao je u utorak da odluka o zaustavljanju proizvodnje u fabrici bez budućih proizvoda na vidiku „neće stajati“.

Proizvođači automobila UAV i Detroit Three, uključujući Stellantis North America, ove jeseni će pregovarati o novim glavnim ugovorima o radu. Štrajk radnika UAV-a mogao bi poremetiti proizvodnju kamiona i terenskih vozila koji ostvaruju najveći deo Stellantisovog globalnog profita.

Tavares je u utorak ponovo upozorio da bi prelazak na električna vozila koji potiču regulatori u Sjedinjenim Državama i Evropi mogao da smanji auto industriju.

Kako Stellantis pomera svoju ponudu proizvoda ka električnim vozilima, „način poslovanja u SAD će se promeniti“, rekao je Tavares.

Zamena 15-godišnjih vozila na putu sa ekvivalentnim modernim vozilima mogla bi smanjiti emisije u proseku za 50%, rekao je Tavares. „Dobijate pristupačniju ponudu od BEV-a“, rekao je on, misleći na električna vozila na baterije.

O posebnom pitanju, Tavares je rekao da je Stellantis obezbedio sirovine koje su mu potrebne za električna vozila do 2027. godine i da bi mogao da uloži dodatna ulaganja u rudarske kompanije kako bi obezbedio zalihe.

Tavares je rekao da se tehnologija baterija „nije stabilizovala“. Sirovine potrebne za današnje baterije mogu se promeniti kako se tehnologija baterija menja, rekao je on.