FIFA: Mesi i Putelas ponovo izabrani za najbolje igrače

FIFA: Mesi i Putelas ponovo izabrani za najbolje igrače

Pobednik Svetskog prvenstva Lionel Mesi ponovo je pobedio Kilijana Mbapea, ovog puta da bi u ponedeljak preuzeo nagradu FIFA za najboljeg igrača, prenosi AP.

Najbolja igračica bila je Špankinja Aleksija Putelas drugu godinu zaredom.

Nakon što je Argentinu doveo do slave Svetskog prvenstva u epskom finalu protiv Mbapeove Francuske prošle godine u Kataru, Mesi je osvojio glas za najboljeg igrača protiv Mbapea i Karima Benzeme i tako obezbedio FIFA nagradu sedmi put u 14 godina.

Trojica igrača dospela su u konačni uži izbor glasanjem od strane globalnog panela kapitena i trenera nacionalnih timova, odabranih novinara u svakoj od 211 zemalja članica FIFA-e, kao i navijača na mreži.

35-godišnji Mesi je takođe pobedio Mbapea — koji je od FIFA-e tražio svoju prvu nagradu za najboljeg igrača — do trofeja Zlatne lopte koji FIFA dodeljuje za najboljeg igrača Svetskog prvenstva.

Putelas je svoju nagradu osvojila od Aleks Morgan iz Sjedinjenih Država i Bet Mid, koja je dovela Englesku do titule šampiona Evrope 2022. godine.

Ranije je selektor Argentine Lionel Skaloni izabran za najboljeg muškog trenera godine po izboru FIFA nakon što je u decembru predvodio svoj tim do titule na Svetskom prvenstvu.

Nagradu za ženski trener dobila je Sarina Vigman, koja je dovela Englesku do titule na Evropskom prvenstvu za žene.

Ostali treneri u užem izboru bili su Karlo Anćeloti iz Real Madrida i Pep Gvardiola iz Mančester sitija.

Nagradu za golmana dobila je Meri Erps, a najbolji golman je argentinski pobednik Svetskog prvenstva Emilijano Martinez.

Događaj u Parizu obeležen je odavanjem počasti Peleu, koji je umro krajem prošle godine u 82. godini nakon borbe sa rakom debelog creva. Peleova supruga, Marsija Aoki, dobila je trofej u čast velikog fudbalera iz ruku bivšeg brazilskog napadača Ronalda.

„Imam tri reči da kažem Bogu, koji nam je dao Edsona, Edsonu, koji nam je dao Pelea, i svetu koji ih je tako dobro primio: „Zahvalna, zahvalna i zahvalna“, rekla je.