Nagrađivani kanadski glumac Gordon Pinsent preminuo u 92

Nagrađivani kanadski glumac Gordon Pinsent preminuo u 92

Gordon Pinsent, nagrađivani kanadski glumac hvaljen po ulozi muža slomljenog srca u filmu „Daleko od nje“, preminuo je u 92.

Njegova porodica je u saopštenju navela da je Pinsent umro u snu u subotu.

„Gordon Pinsent je bio jedan od najpoznatijih kanadskih glumaca“, rekao je premijer Džastin Trudo u nedelju na Tviteru. „Bio je strastven, zadivljujući i beskrajno talentovan.“

Pinsent je decenijama radio na radiju, televiziji i filmovima. Godine 2008. dobio je nagradu Genie Akademije kanadske televizije i filma za najboljeg glumca u glavnoj ulozi u filmu „Daleko od nje“. Glumio je muža koji je izgubio ženu ne samo zbog Alchajmerove bolesti već i zbog drugog muškarca.

Kanadska rediteljka Sara Poli režirala je film „Daleko od nje“, sa Pinsentom i Džuli Kristi u glavnim ulogama, koji je premijerno prikazan na filmskim festivalima 2006. pre nego što je bio prikazan u bioskopima 2007. godine.

„Gordon je imao ogromnu sposobnost da se raduje apsolutno svemu što je radio“, rekao je Poli u nedelju na Tviteru. „Bilo je zarazno i edukativno. Nije bilo trenutka bez trunke nestašluka i odlučnosti da uživamo u trenutku.”

Pinsent je rođen 1930. u Grand Folsu na Njufaundlendu i počeo je da glumi u kasnim tinejdžerskim godinama. Sa svojim dubokim baritonskim glasom, Pinsent je igrao u radio drami na CBC-u pre nego što je radio u filmovima i televiziji.

Pinsent je proveo oko četiri godine u kanadskoj vojsci početkom 1950-ih. Nakon što se vratio glumi, pojavio se u dečjim emisijama ranih 1960-ih, uključujući CBC-jevu „The Forest Rangers“. Kasnije se pojavio u desetinama najboljih kanadskih televizijskih emisija, uključujući „The Red Green Shov“, i bio je glas animiranog kralja Babara slona na TV-u iu filmu.

Igrao je ulogu u filmu Stiva Mekvina iz 1968. „Afera Tomasa Krauna“ i tumačio je predsednika SAD u filmu Miloša Formana „Kolos: Projekat Forbin“. U filmu „The Shipping Nevs“ iz 2001. godine, Pinsent je glumio novinara Bilija Pretija, a tokom snimanja je pomogao ostalim članovima glumačke ekipe da usavrše njufaundlendski naglasak.

Pinsent je glumio u filmu „Daleko od nje“ kada je imao 76 godina. Poli je rekao da je dok je čitala kratku priču Alis Manro „Medved došao preko planine“ zamislila film sa Pinsentom u glavnoj ulozi.

Pinsentova sopstvena supruga od 45 godina, glumica Čarmion King, umrla je od emfizema nekoliko meseci pre mejnstrim izdanja filma „Daleko od nje“, što je primoralo Pinsenta da preispita teme tihog očaja u filmu.

„To je bilo nešto na šta se nisam nužno oslanjao osim u opštem smislu kako se neko mora osećati u određenom periodu života nakon što je proveo toliko godina sa partnerom“, rekao je Pinsent tokom intervjua 2007. godine, nekoliko nedelja nakon Kingove smrti. .

„Skoro je nemoguće shvatiti … kako se pripremate?“ rekao je. „Gde ide ljubav? Gde ideš, ostatak?“

King i Pinsent su imali jedno dete zajedno, glumicu Leah Pinsent. Takođe je imao dvoje dece, Barija i Beverli, iz ranijeg braka.

Godine 2013. Pinsent je glumio u hvaljenoj komediji Dona Mekelara sa njufaundlendskim setom „Veliko zavođenje“, dobivši kanadsku nagradu za najboljeg sporednog glumca. Godine 2018. objavio je kratki film koji je napisao, „Martin’s Hagge“, o sredovečnom piscu sa anksioznošću i depresijom.

„Stvarno volim da pišem… pisanje je dobro, čak je bolje nego dobro kada dostigneš te vrhunce, i to je isti osećaj u glumi“, rekao je Pinsent. „To je ta divna stvar gde dobijete tu zonu, taj vrhunac radosti i podseća vas zašto ste sve to započeli.