Lideri panela Predstavničkog doma Kine osuđuju napad na predstavnicu Džudi Ču

Lideri panela Predstavničkog doma Kine osuđuju napad na predstavnicu Džudi Ču

Lideri novog izabranog komiteta Predstavničkog doma SAD-a za Kinu stali su u nedelju u odbranu demokratske predstavnice Džudi Ču, rekavši da je odvratno i neprihvatljivo da poslanik GOP dovodi u pitanje njenu lojalnost Sjedinjenim Državama na osnovu njenog kineskog nasleđa, prenosi AP.

„Jedan od mojih kolega je, nažalost, napao Džudi Ču, prvu kineskoameričku kongresmenku u Kongresu Sjedinjenih Država, rekavši da nekako nije lojalna Sjedinjenim Državama. I ja smatram da je to uvredljivo kao Amerikanac azijskog porekla,” rekao je poslanik Raja Krishnamoorthi, rangirani demokrata u panelu, o komentarima prošle nedelje predstavnika Lensa Gudena, R-Teksas.

Poslanik iz Viskonsina Mike Gallagher, republikanski predsedavajući kineskog panela koji se pojavio u nedelju sa Krišnamurtijem u emisiji CBS-a „Face the Nation“, rekao je da je Guden bio van reda.

„Ne treba da dovodimo u pitanje ničiju lojalnost Sjedinjenim Državama“, rekao je Galager. „To je van granica. To je izvan bleda.“

U intervjuu za Foks njuz prošle nedelje, Guden je kritikovala Ču zbog njene odbrane Bajdenovog ekonomskog imenovanog Dominika Nga, koga je predsednik imenovao u poslovno savetodavno veće Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje. Gooden je doveo u pitanje ili Čuovu „lojalnost ili kompetenciju“. Takođe je predložio da Ču, demokrata iz Kalifornije, ne bi trebalo da ima bezbednosnu dozvolu ili pristup poverljivim brifinzima.

Ču, predsedavajući Kongresnog azijsko-pacifičkog američkog kokusa koji je rođen u Los Anđelesu, nazvao je Gudenove komentare „rasističkim“, rekavši da su se napadi na nju i Ng oslanjali na lažne informacije iz desničarskih medija.

Galager je u nedelju rekao da je njegov dvopartijski komitet, koji se zvanično zove „Odabrani komitet za strateško nadmetanje između Sjedinjenih Država i Komunističke partije Kine“, tako imenovan da „stalno pravi tu razliku između partije i naroda“.

„Moramo stalno biti svesni da preterujemo dok pokušavamo da pobedimo u ovom takmičenju sa Kinom“, rekao je on.