SAD: Hiljade bez struje dok oluje donose kišu, sneg i hladnoću

SAD: Hiljade bez struje dok oluje donose kišu, sneg i hladnoću

Skoro 85.000 domaćinstava i preduzeća ostalo je bez struje u oblasti Los Anđelesa u subotu, pošto su oluje nastavile da udaraju u delove Kalifornije, donoseći sneg na više nadmorske visine i bacajući kišu i grad u ravničarskim predelima.

Interstate 5, najveći autoput koji vodi severno od grada, ostao je zatvoren na strmom nagibu poznatom kao Grapevine zbog velikog snega, dok je još nekoliko južnih tačaka autoputa u Los Anđelesu i oko njega zatvoreno zbog poplava.

U severnoj Kaliforniji, u San Francisku se očekivalo da će u subotu doživeti rekordno niske temperature, a Nacionalna meteorološka služba upozorila je stanovnike glavnog grada Sakramenta da izbegavaju putovanja od nedelje do srede, pošto su kiša i sneg ponovo počeli posle odlaganja u subotu.

„Ekstremni uticaji jakog snega i vetra će izazvati izuzetno opasne do nemoguće uslove vožnje i verovatno široko rasprostranjene zatvaranje puteva i uticaje na infrastrukturu!“ objavila je agencija na Tviteru.

Sledeći niz oluja, za koje se očekuje da će pogoditi u nedelju, doneće udare vetra do 80 kilometara na sat u dolini Sakramenta i do 70 milja na sat u obližnjim planinama Sijera Nevade. Nacionalni park Josemiti zatvoren je do srede zbog teških zimskih uslova.

Ogroman sistem niskog pritiska dovezen sa Arktika bio je odgovoran za neobične uslove, rekao je Brajan Džekson, prognostičar u Centru za predviđanje vremena NVS u Koledž Parku u Merilendu.

U južnoj Kaliforniji, „ovo je redak slučaj hladnog, značajnog olujnog događaja“, rekao je Džekson.

U prizoru koji je sigurno oduševio mnoge Anđele u petak, pahulje su čak padale oko holivudskog znaka na vrhu planine Li u brdima iznad grada, poznatom po sunčanim danima i palmama.

Očekuje se da će u subotu mjestimični pljuskovi i izolovane grmljavine donijeti kišu, grad i mješavinu snijega i vlage zvanu „graupel“, saopštila je Nacionalna meteorološka služba.

Odvojena oluja koja je ranije ove nedelje zahvatila oblasti američkih ravnica, srednjeg zapada i Velikih jezera eksplodirala je do Atlantika u petak nakon što je prošla iznad Nove Engleske, saopštila je meteorološka služba. Više od 400.000 kupaca kompanije DTE Energy iz Detroita ostalo je bez struje u subotu, izvestile su Detroit njuz.

Čak i pre poslednje oluje, veći deo Kalifornije je doživeo neobično kišnu, hladnu zimu, počevši od niza smrtonosnih oluja „atmosferskih reka“ koje su izazvale široke poplave, oborele drveće i pokrenule klizišta u državi koja je dugo bila pogođena sušom i šumskim požarima.