Baterije za e-bicikle krive za 22 požara u Njujorku

Baterije za e-bicikle krive za 22 požara u Njujorku

Litijum-jonske baterije koje se koriste za napajanje električnih bicikala i skutera već su izazvale 22 požara koji su izazvali 36 povređenih i dve smrti u Njujorku ove godine, četiri puta više od broja požara povezanih sa baterijama u ovo doba prošle godine, saopštili su zvaničnici u petak.

Komesarka za vatrogasce Laura Kavanagh rekla je da administracija gradonačelnika Erica Adamsa „prilazi ovom problemu iz svakog ugla“, uključujući rad sa Gradskim većem i saveznom komisijom za bezbednost potrošačkih proizvoda na dodatnim propisima za baterije i edukaciju javnosti o njihovoj pravilnoj upotrebi i skladište.

„Ovo su neverovatno opasni uređaji i moramo se pobrinuti da članovi zajednice njima rukuju na pravi način i da ih koriste bezbedno“, rekao je Kavana na brifingu o javnoj bezbednosti.

Mnogi požari za koje se okrivljuju baterije su uzrokovani neispravnim uređajima koji su ostavljeni da se pune preko noći i postavljeni u hodnik ili blizu vrata gde mogu da zarobe ljude u zapaljenom stanu.

Troje dece i odrasla osoba povređeni su ovog meseca kada je baterija za punjenje izazvala požar u njihovom stanu u gornjem delu Menhetna u 1:30 ujutro, rekli su zvaničnici.

Šef vatrogasne službe Džon Espozito rekao je nakon požara 5. februara da je, kada se baterija pregrejala i izazvala požar, „blokirala izlaz iz stana, zarobivši porodicu“.

Kavanagh je rekao da baterije za e-bicikle „često predstavljaju neposrednu nemogućnost da se izađe iz sobe, stana ili kuće. Zato je veoma važno da sarađujemo sa svim našim partnerima ovde u vladi oko sprovođenja zakona, oko obrazovanja, oko borbe protiv opasnosti koje ovo predstavlja građanima i onima koji prvi reaguju“.