Baidu će od marta implementirati Ernie Bot sličan ChatGPT-u

Baidu će od marta implementirati Ernie Bot sličan ChatGPT-u

Baidu Inc., jedna od najvećih kineskih kompanija za pretragu i veštačku inteligenciju, saopštila je u sredu da planira da od marta implementira svog čet-bota Ernie sa veštačkom inteligencijom u svoje usluge pretrage.

Baidu, koji je poznat po svom pretraživaču i tehnologiji autonomne vožnje, predvodi kineske napore da stvori ekvivalent OpenAI-jevom ChatGPT chat bot-u. Ranije ovog meseca je rečeno da će završiti interno testiranje Ernie Bota u martu pre nego što servis objavi.

U internom memorandumu, izvršni direktor Baidu-a Robin Li je rekao da će Ernie Bot biti integrisan u sve Baidu-ove operacije, uključujući njegove usluge pretraživanja i oblaka. Baidu takođe planira da integriše Ernija u svoj operativni sistem pametnih automobila i pametni zvučnik.

Cena akcija kompanije u Njujorku skočila je skoro 7% u pretprodajnom trgovanju u sredu na više od 150 dolara po akciji.

„Tehnologija AI je dostigla prekretnicu i sve industrije će neizbežno proći kroz transformaciju“, rekao je Li u memorandumu.

„Baidu je najbolji primer dugoročnog rasta kineskog tržišta veštačke inteligencije i napreduje na čelu ovog novog talasa“, rekao je on.

Kompanija je takođe u sredu najavila otkup akcija od 5 milijardi dolara.

Baidu je prijavio prihod od 33,1 milijardu juana (4,8 milijardi dolara) za kvartal koji je završen u decembru, otprilike na nivou u odnosu na isti period 2021.

Najveći deo prihoda Baidu-a dolazi od njegovih onlajn marketinških usluga, koje su u poslednjem kvartalu ostvarile prodaju od 18,1 milijardu juana (2,62 milijarde dolara).

Njegove autonomne usluge Apollo Go-a omogućile su 561.000 vožnji u četvrtom kvartalu, što je 162% više nego godinu dana ranije.

Nakon godina regulatornog nadzora nakon gušenja tehnološkog sektora i usporene ekonomije koju je pogodio COVID-19, kompanije poput Baidua će verovatno ulagati više dok Kina gleda na industriju da oživi ekonomiju.