Brod povezan sa Izraelom napadnut prošle nedelje u Arapskom moru

Brod povezan sa Izraelom napadnut prošle nedelje u Arapskom moru

Tanker povezan sa Izraelom lakše je oštećen u napadu prošle nedelje od strane vazdušnog objekta dok je plovio kroz Arapsko more, potvrdio je u subotu menadžer broda, prenosi Rojters.

Regionalni odbrambeni i bezbednosni izvori sumnjaju da je napad izveo Iran, koji nije komentarisao incident. Teheran je odbacio optužbe da stoji iza sličnih napada u proteklih nekoliko godina.

Trg Kampo pod zastavom Liberije nije imao teret kada je pogođen kasno uveče 10. februara, oko 300 nautičkih milja od obala Indije i Omana, naveo je menadžer u saopštenju.

Baze podataka o transportu povezale su tanker sa kompanijom Zodiac Maritime, koju kontroliše izraelski brodski magnat Ejal Ofer.

„Možemo da potvrdimo da su i plovilo i posada bezbedni i da se odvijaju prema planiranom prolazu. Na plovilu je manja šteta. Obavestili smo nadležne organe o potrebnim informacijama“, rekao je menadžer.

Napad je usledio tokom antagonizma između Irana i Zapada oko nuklearne aktivnosti Teherana i njegovog snabdevanja oružjem – uključujući i „dronove samoubice“ velikog dometa – za ruski rat u Ukrajini, kao i višemesečnih antivladinih demonstracija kod kuće.

Britanska kompanija za pomorsku bezbednost Ambrei Intelligence saopštila je da su bespilotne letelice napale dva tankera i jedan brod za rasuti teret u Arapskom moru i ocenila da je Teheran organizovao napad. Dva trgovačka plovila su bila u vlasništvu Izraela, a jedno je bilo u Emiratu.