Vreme je da se pojača podrška iranskom narodu

Vreme je da se pojača podrška iranskom narodu

Grupa prognanih Iranaca povećaće podršku opozicionim pokretima u zemlji kako bi mogli da nastave da vrše pritisak na tamošnje vlasti, usred gušenja protesta, rekao je u subotu poslednji naslednik iranske monarhije.

Iran je potresen nemirima od smrti u policijskom pritvoru mlade iranske Kurdske žene u septembru nakon što je privedena zbog kršenja strogog islamskog kodeksa oblačenja. Protesti su među najjačim izazovima Islamskoj Republici od revolucije.

Osam iranskih prognanih disidenata, uključujući Rezu Pahlavija, prognanog sina svrgnutog šaha, raspravljalo je o načinima ujedinjenja fragmentirane opozicije ranije ovog mjeseca, usred provladinih događaja koji obilježavaju godišnjicu islamske revolucije 1979. u zemlji.

„Važno je da moramo da imamo komponentu domaćeg pritiska na režim jer spoljni pritisak sankcijama slabi sistem, ali to nije dovoljno da se uradi posao“, rekao je Pahlavi Rojtersu u intervjuu na marginama Minhenske bezbednosne konferencije.

„Mi treba da tražimo sredstva kako možemo da podržimo pokret kod kuće“, rekao je Pahlavi. „Postoji mnogo diskusija o maksimalnom pritisku i većim sankcijama, ali paralelno sa maksimalnim pritiscima mora biti maksimalna podrška.

Pahlavi sa sedištem u Vašingtonu rekao je da će trenutni fokus biti na tome da se Irancima obezbedi pristup internetu, pomogne u finansiranju štrajkova radnika preko fonda i pronađe načine da se olakša transfer novca Iranu.

Za razliku od prethodnih godina, iranska vlada ove godine nije pozvana u Minhen zbog gušenja, ali i zbog podrške Rusiji u ratu u Ukrajini. Umesto toga, pozvani su protivnici iranskih vlada, dok su se u Minhenu održavali antivladini skupovi.

Pahlavi je živeo u egzilu skoro četiri decenije, otkako je njegov otac, šah koji podržavaju SAD, svrgnut u Islamskoj revoluciji 1979. godine.

Opozicija iranskoj klerikalnoj vladi je atomizovana, bez jasnog priznatog lidera. Pahlavi je rekao da je sada prioritet jedinstvo, s tim da je na kraju demokratski sistem odlučen od strane Iranaca.

Ostaje nejasno koliku podršku Pahlavi ima na terenu, ali je bilo nekih pro- i anti-parola u demonstracijama. Mnogi Iranci se sećaju šahove tajne policije, Savak i Pahlavi su rekli da je osudio ono što se tada dogodilo.

„Moramo da gledamo na dobro, loše i ružno, i jedino tako možemo da napredujemo u budućnosti“, rekao je on, dodajući da je mlada iranska populacija pametna i zna da će svakom budućem političkom sistemu biti potrebne jake institucije da osigura prošlost. nije ponovljeno.

Zapadne sile oklevale su da razgovaraju sa protivnicima vladajućim vlastima, plašeći se da bi prekid odnosa štetio naporima da se puste desetine zapadnih državljana zatočenih u Iranu, ali i ubio svaku šansu za oživljavanje nuklearnog sporazuma između Teherana i svetskih sila. Međutim, to je počelo da se menja.

Francuski predsednik Emanuel Makron snimljen je u petak u Minhenu sa zagovornicom ženskih prava iz SAD Masih Alinedžad.

„Bio bih veoma srećan da vas sve zajedno upoznam jer je ova poruka jedinstva veoma važna“, rekao je Makron.