UK i EU imaju razumevanje kako da reše protokol Severne Irske

UK i EU imaju razumevanje kako da reše protokol Severne Irske

Britanac Riši Sunak rekao je da je u narednim danima potreban „intenzivan rad” da bi se postiglo rešenje za pitanje protokola Severne Irske nakon, kako je opisao, pozitivne rasprave sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, preneo je Rojters.

Na sastanku na godišnjoj Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, dve strane su se složile da je postignut „veoma dobar napredak u pronalaženju rešenja“ za trgovinske probleme posle Bregzita u pokrajini, rekao je portparol premijera u subotu.

Razgovori su usledili posle višenedeljnih medijskih spekulacija da je blizak dogovor sa EU o reviziji protokola Severne Irske, koji je dogovoren kada je Britanija napustila blok pre tri godine.

Sunak je u petak u Belfastu održao i niz sastanaka sa glavnim političkim partijama Severne Irske, rekavši im da je postignut napredak u vezi sa novim sporazumom za ublažavanje trgovinskih i carinskih pravila posle Bregzita.

Intenzivni pregovori o pronalaženju rešenja dolaze u trenutku kada se svetski lideri pripremaju da u aprilu obeleže 25. godišnjicu Sporazuma na Veliki petak, mirovnog sporazuma iz 1998. kojim je okončano tri decenije sektaškog i političkog nasilja u pokrajini.

Govoreći ranije u Minhenu, Sunak je rekao da novi sporazum „ni u kom slučaju nije postignut“, dodajući da Brisel i London imaju razumevanje kako bi problemi mogli da se reše.

„Još ima izazova koje treba raditi… nema dogovora koji je postignut. Postoji razumevanje šta treba da se uradi“, rekao je Sunak. „Naporno radimo na njima (pitanjima) i intenzivno ćemo raditi na njima sa EU, ali nikako nismo gotovi.

Sunakov portparol rekao je da je pozitivno razgovarao o protokolu sa Fon der Lajen, ali je dodao da je „i dalje potreban intenzivan rad narednih dana na zvaničnim i ministarskim nivoima“ i da su se dogovorili da ostanu u bliskom kontaktu.

Džefri Donaldson, lider najveće probritanske stranke Severne Irske, Demokratske unionističke partije (DUP), takođe je rekao da postoje neka otvorena pitanja koja treba da se reše, nakon sastanka sa Sunakom u petak.

Podrška DUP-a je ključna za svaki dogovor zbog njegovog jednogodišnjeg bojkota regionalnog parlamenta koji deli vlast u znak protesta zbog protokola, dogovora da se izbegne čvrsta granica sa Irskom, članicom EU nakon Bregzita.

Kancelarija irskog premijera Lea Varadkara saopštila je da ga je Fon der Lajen obavestila o stanju pregovora pre njenog sastanka sa britanskim liderom u Minhenu.

„Taoiseach (Varadkar) je izrazio snažnu želju da vidi pozitivan ishod koji pruža novu osnovu za odnose između EU i UK“, saopštila je njegova kancelarija.

Sunak je na konferenciji uverio publiku da Britanija želi da ima pozitivan odnos sa blokom. „Velika Britanija je možda napustila Evropsku uniju“, rekao je on. „Nije napustilo Evropu. Mi smo evropska nacija.