Maja Sandu: Ukrajina obezbeđuje bezbednost Moldavije, ulazak u NATO nema podršku

Maja Sandu: Ukrajina obezbeđuje bezbednost Moldavije, ulazak u NATO nema podršku

Predsednica Moldavije Maja Sandu smatra da rasprava o članstvu Moldavije u NATO nema perspektivu zbog dugogodišnjeg uticaja ruske propagande koja je uništila podršku javnosti ovom koraku.

Komentarišući osudu ruskog agresivnog rata, Sandu je naglasio da je postojala ozbiljna pretnja okupacije Moldavije od strane ruskih trupa, ali je sada taj rizik značajno smanjen zahvaljujući uspešnim akcijama Oružanih snaga.

Ne postoji direktna vojna pretnja Moldaviji, Ukrajina obezbeđuje našu bezbednost“, naglasio je predsednik.

Maja Sandu je posebno komentarisala i mogućnost ulaska Moldavije u NATO. Prema njenim rečima, ona razume hitnost odustajanja od neutralnog statusa, ali nema podršku javnosti.

„Kada vidimo šta Rusija radi, postaje jasno da nas neutralnost ne štiti. Međutim, trenutno nema javne podrške da se ovo promeni… Imajući to u vidu, ova mogućnost nije tema za diskusiju u Moldaviji“, Ona je rekla.

Maja Sandu je takođe optužila Rusku Federaciju za širenje lažnih narativa koji podrivaju imidž NATO-a

„Može se raspravljati zašto se to dešava (po pitanju javnog stava Evropske unije) – a jedan od razloga je dugogodišnja ruska propaganda. I sada propaganda Ruske Federacije pokušava da dokaže da neutralnost znači da Moldavija ne treba da jača svoje bezbednosne snage, što je apsolutna besmislica“, rekla je ona.

Prethodno su SAD potvrdile informacije o pokušajima Ruske Federacije da destabilizuje Moldaviju. O tome detaljno pročitajte u članku Moldavija sa državnim udarom: zašto Maja Sandu menja vladu pod pretnjom hibridnog napada Ruske Federacije.

Takođe je vredno napomenuti da je novoimenovani šef vlade obećao da će započeti otkazivanje sporazuma unutar ZND.