Praktični vodič za analizu manipulisanih audio zapisa

Praktični vodič za analizu manipulisanih audio zapisa

Radna grupa za forenzičku analizu govora i zvuka u Evropskoj mreži instituta za forenzičku nauku (ENFSI) objavila je praktičan vodič za forenzičke laboratorije i forenzičke naučnike uključene u analizu manipulisanih audio datoteka. Fraunhofer IDMT audio forenzičar Luka Kukovilo je bio član autorskog tima.

Broj manipulisanih audio datoteka koje kruže internetom i kanalima društvenih medija stalno raste. To može imati dalekosežne društvene, ali i pravne posledice. S jedne strane, ljudi mogu biti namerno zavedeni ili prevareni lažnim ili izmanipulisanim informacijama. S druge strane, audio snimci se vrlo često koriste kao dokaz u sudskim predmetima. Neotkrivene manipulacije audio podacima mogu imati ozbiljne posledice u svim ovim slučajevima, ali ih je gotovo nemoguće otkriti bez odgovarajuće stručnosti i odgovarajućih alata.

Koje kriterijume i kakve alate i okvire treba koristiti za ispitivanje audio materijala? Radna grupa Forenzička analiza govora i zvuka u Evropskoj mreži instituta forenzičkih nauka (ENFSI) objavila je praktični vodič za forenzičke laboratorije i forenzičke naučnike. Ovaj korisni vodič opisuje tehničke procedure, neophodan hardver i softver, principe kvaliteta i preporuke za obuku, ali i veoma praktične pristupe i metode za forenzičku analizu autentičnosti digitalnih audio zapisa.

Luca Cuccovillo sa Fraunhofer instituta za digitalnu medijsku tehnologiju IDMT u Ilmenauu jedan je od glavnih autora priručnika o najboljoj praksi za analizu autentičnosti digitalnog zvuka. Cuccovillo je istaknuti istraživač u audio forenzici, sa specifičnom ekspertizom u analizi obrade tragova i otkrivanju izmanipulisanog audio sadržaja. Od 1. januara 2023. svojim kompetencijama podržava upravni odbor Ekspertske radne grupe ENFSI za forenzičku analizu govora i zvuka.

ENFSI je transnacionalno udruženje forenzičkih stručnjaka i institucija. Cilj mreže je uspostavljanje razmene informacija preko nacionalnih granica i učešće u najnovijim dostignućima forenzičke nauke. Pored opšteg rada u oblastima upravljanja kvalitetom i kompetencijama, istraživanja i razvoja, kao i obrazovanja i obuke, 17 različitih ekspertskih grupa radi u različitim specifičnim forenzičkim oblastima.

Objavljivanjem svog praktičnog vodiča, ENFSI radna grupa za forenzičku analizu govora i zvuka postigla je važan cilj. „Sa metodama analize, preporučenim alatima, proceduralnim uputstvima i savetima za obuku usaglašenim širom Evrope, manipulacije se mogu mnogo uspešnije rešavati“, kaže forenzičar Luka Kukovilo.

Smernice u priručniku za najbolju praksu mogu se koristiti osim analize autentičnosti audio dokaza u sudskim postupcima. Preporuke i saveti prikupljeni u okviru priručnika su takođe pogodni za analizu sadržaja društvenih medija i daju važan doprinos ciljanoj borbi protiv dezinformacija.